Start van hoofdcontent

HILVERSUM

nl

Zeldzame paddenstoel gespot in bos bij Hilversum: "Een van de mooiste Hollandse zwammen"

11 november 2019, 21.41 uur · Aangepast 11 november 2019, 22.18 uur
Door Jouri Bakker · Foto: Luc Knijnsberg

Op de grens van Noord-Holland en Utrecht, tussen Hilversum en het dorp Hollandsche Rading groeit deze herfst een zeldzame zwam die verdacht veel op koraal lijkt. Voor PWN-boswachter Luc Knijnsberg uit Egmond aan den Hoef reden genoeg om naar Het Gooi te reizen en de zogeheten kammetjesstekelzwam vast te leggen. "Op paddenstoelengebied is dit wel de spectaculairste."

Foto: Luc Knijnsberg

"Het is een zeldzaam ding: ik had 'm nog nooit gezien", vertelt Knijnsberg aan NH Nieuws. De kammetjesstekelzwam groeit alleen op dood hout, 'en bijna altijd op beuken', legt de boswachter uit. "Hij leeft van het hout, en is bezig om het te verteren." 

Foto: Luc Knijnsberg

Knijnsberg is blij dat hij de zwam een keer heeft gezien, maar was er liever iets eerder bij geweest. "Hij is eigenlijk al iets te oud. Normaal staan de kammetjes recht omhoog, maar nu hangen ze al een beetje." Toch weet hij vrijwel zeker dat hij volgend jaar een nieuwe kans krijgt om de zwam in vol ornaat te bewonderen. "Omdat de sporen al in het hout zitten, komt 'ie volgend jaar zeker weer terug", aldus Knijnsberg.

"Omdat de sporen al in het hout zitten, komt 'ie volgend jaar zeker terug"

Boswachter luc Knijnsberg

Voorwaarde is dus wel dat de dode boom blijft staan waar 'ie staat. "Het leuke van deze zwam is dat 'ie ooit zeer zeldzaam was, maar nu iets algemener voorkomt", vertelt de boswachter. Dat heeft te maken met het beleid van natuurbeheerders om dode bomen vaker te laten staan. 

Betovert door de pracht van de zwam? De grootste kans om in deze tijd van het jaar zelf een te spotten, heb je in Gelderland. "Daar staan veel meer oude beuken in bossen dan in Noord-Holland."  Het broertje van de kammetjesstekelzwam - de pruikzwam (zie foto hieronder) - is minder zeldzaam in onze provincie. "Die komt veel voor in het Heilooërbos", besluit Knijnsberg.

Foto: Wikimedia Commons/Henk Monster

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!