Start van hoofdcontent

OOSTZAAN

nl

Bermen A8 paradijs voor paddenstoelen: "Omstandigheden zijn ideaal"

21 april 2017, 19.53 uur · Aangepast 21 april 2017, 20.23 uur

OOSTZAAN Tussen de rondrazende auto's langs de A8 groeien de meest bijzondere paddenstoelen. Paddenstoelenkenner Piet Brouwer uit Oostzaan ontdekte afgelopen week de ernstig bedreigde geaderde kluifzwam bij de opgang naar de snelweg. Op een andere plek vond hij de zeldzame nonnenkapkluifzwam.

Brouwer struint regelmatig door de grasstroken langs de A8. Met een stok poert hij in de aarde. "De omstandigheden zijn hier ideaal voor paddenstoelen. Van oorsprong bestaat dit gebied uit veengrond. Maar de snelweg is aangelegd op kalkhoudend zand. Daar groeien zwammen goed op. Ook gedijen ze goed tussen de populieren die in de berm staan."  

Zelfs de uitstoot van de uitlaatgassen helpt volgens Brouwer mee. "Alle dieseldampen dalen neer op de grond. Daar lijken de paddenstoelen van te houden. Het is niet bewezen, maar ik denk dat deze zwammen vroeger in de buurt van vulkanen groeiden."

'Een beetje gek'
Brouwer geniet van zijn ontdekkingen langs de A8. "Het is een soort mentale zelfbevrediging," zegt hij lachend. "Je moet toch een beetje gek zijn om paddenstoelen te zoeken langs de snelweg!"

Video #164043