Ga naar Content
West-Friesland

West-Friese boeren richting Haarlem omdat ze 'bij Friesland willen horen'

11 november 2019, 11.57 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto:

HENSBROEK - West-Friese boeren reizen vandaag opnieuw af naar het provinciehuis in Haarlem, om te protesteren tegen het stikstofbeleid. "We gaan daar ons statement maken en een petitie aanbieden dat we ons willen aansluiten bij Friesland", vertelt Jacques Vriend, een melkveehouder uit Hensbroek.

West-Friese boeren richting Haarlem omdat ze 'bij Friesland willen horen' - NH Nieuws

'Noord-Holland neemt ons in de zeik. We gaan naar de andere kant van de dijk', leest één van de houten spandoeken die bevestigd is op een trekker.

5.000 handtekeningen

Vanmiddag wordt er in het provinciehuis in Haarlem gestemd over de provinciale begroting van 2020, waar het stikstofbeleid een onderdeel van is. "We gaan daarom met zoveel mogelijk trekkers naar Haarlem, om daar een petitie aan te bieden van 5.000 handtekening. Hierin staat dat we ons willen aansluiten bij Friesland. Want daar lijken ze bij de Provinciale Staten wel meer op te hebben met de boeren", aldus Jacques. 

Naast de begroting wordt er vandaag ook gestemd over een aantal moties die zijn ingediend om te stikstofregels aan te passen en deze soepeler te maken voor de boeren. Zij hopen dat deze worden geaccepteerd. 

Duim omhoog

En hoewel de trekkers op de weg weer voor problemen kunnen zorgen, staan de automobilisten volgens Jacques aan de kant van de boeren. "Er zijn maar weinig mensen chagrijnig aan het gebaren. We krijgen allemaal duimpjes omhoog vanuit de auto's. We hebben geen indicatie dat de mensen het niet met ons eens zijn." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Lees ook