Ga naar Content
Haarlem

Actieplatform Bus-kruit 'happy' dat Haarlem komst van extra busstation onderzoekt

7 november 2019, 11.50 uur
Door: Dimitri Walbeek · Foto: NH Nieuws

HAARLEM - Het Haarlemse actieplatform Bus-kruit is 'happy' dat de gemeente een extra busstation noemt als optie om de overlast in de stad met bussen vooral dubbeldekkers te beperken. Bij deze 'hub' zouden dubbeldekkers kunnen stoppen en de reizigers kunnen overstappen kleinere busjes de stad in. De binnenstad krijgt zo minder last van bussen.

De gemeente Haarlem en de provincie Noord-Holland gaan de komst van een 'bushub' Buitenrust (bij het Van der Valk hotel in Zuid) onderzoeken. Menno Maas van de club van betrokken Haarlemmers Bus-kruit: "Wij zijn heel erg verheugd dat we gelijk hebben gekregen in de probleemanalyse die is gemaakt. Dat externe deskundigen ook zeggen wat wij zeggen: het openbaar vervoersysteem is vastgelopen en dat probleem wordt alleen maar groter."

Lightrail

Maas reageert op een startnotitie van de gemeente. Dat is een 'globale verkenning van de kansen, belemmeringen en risico’s' van het openbaar vervoer in Haarlem. Denk daarbij aan de komst van 10.000 nieuwe woningen in Haarlem die ook weer veel nieuwe reizigers betekenen.

Naast een 'hub' in Schalkwijk worden in de startnotitie ook een tram/lightrailverbinding naar Schiphol en een tunnel aan de Noordkant van het NS-Station genoemd.

Veel van de oplossingen in het plan gaan heel veel geld kosten. Denk daarbij aan het plan om de N200, die aan de noordkant van het station loopt, te ondertunnelen. Daardoor zouden voetgangers en fietsers, die richting het centrum willen vanuit Noord, meer ruimte krijgen.

"Wij zijn heel erg verheugd dat we gelijk hebben gekregen"

Menno maas

Actieplatform Bus-kruit wijst erop dat het maken van plannen voor de langere termijn  de gemeente niet ontslaat van het oplossen van de huidige problemen in het openbaar vervoer. "Wij blijven bij de gemeente drammen op acute problemen om iets te doen tegen de overlast door dubbeldekkers. Bijvoorbeeld door dubbeldekkers alleen in de spits te laten rijden. Ook willen veel bewoners langs de route van de bussen dat er een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur wordt ingevoerd. Dat kan nu ook, daarvoor hoeven we niet te wachten tot toekomstplannen klaar zijn. Daar blijven we op hameren."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Lees ook

Lees ook