Ga naar Content

Comeback bever in Noord-Holland laat op zich wachten

Af en toe wordt er een zwervend exemplaar gespot, maar sinds de herintroductie van de bever in ons land - eind jaren tachtig - heeft nog geen enkele bever zich in onze provincie gevestigd. Daarmee is de Noord-Holland de enige provincie waar in de afgelopen drie decennia geen burchten zijn gebouwd. 

Foto: AdobeStock

Dat blijkt uit een inventarisatie van de Zoogdiervereniging waarover Nature Today bericht. Nederland telt inmiddels weer zo'n drieduizend bevers, die zich over het hele land - met uitzondering van Noord-Holland - hebben gevestigd.  

In 1826 verdween de bever uit Nederland, maar in 1989 werden er voor een herintroductieprogramma enkele exemplaren uitgezet. Dat programma wierp al snel z'n vruchten af, maar de laatste jaren neemt het aantal bevers zelfs explosief toe. In 2011 waren er nog 'maar' zo'n duizend, wat betekent dat er het afgelopen decennium zo'n tweeduizend zijn bijgekomen.  

(Let op: tekst gaat verder onder de afbeelding) 

Foto: NDFF/Zoogdiervereniging

Volgens natuurexperts hebben de dieren een positieve invloed op de biodiversiteit in een gebied. Hoewel ze die invloed in onze provincie nog niet laten gelden, is het volgens Nature Today 'een kwestie van tijd' voordat ze zich ook in Noord-Holland vestigen. Dat gebeurt binnen vijf jaar, zo is de verwachting. 

Kortste weg naar Noord-Holland


De kortste weg naar onze provincie lijkt via Utrecht, want aan de Utrechtse kant van de Loosdrechtse plassen hebben zich al wel gevestigd, zo blijkt uit bovenstaande kaart van de zoogdiervereniging. Ook in grote delen van Flevoland en aan de Friese kant van de Afsluitdijk zijn bevers zich inmiddels thuis.  

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Lees ook