Otters en dassen vinden hun weg naar 't Gooi

0
Whatsapp

Noord-Holland

Otters en dassen vinden hun weg naar 't Gooi

2 juni 2017, 09.00 uur · Aangepast 7 juni 2017, 10.33 uur

'T GOOI Het ging een tijdje heel slecht met de dassen en otters in 't Gooi. Maar inmiddels zijn ze bezig met een heuse comeback. Na jaren van afwezigheid weten ze de weg naar 't Gooi steeds vaker te vinden, en dat is een goed teken voor een natuurgebied.

Zo is de otter terug in het Naardermeer. Nadat hij zich afgelopen november sinds vijftig jaar weer langs het meer liet zien, is hij kortgeleden middenin het meer gespot. "Het is onbeschrijfelijk, alsof je een fantastisch cadeau voor Sinterklaas krijgt. We liepen bij wijze van spreken in polonaise door het beheerkantoor", vertelt 'otter-boswachter' Luc Hoogenstein aan NH Nieuws. 

Lees ook: Otter duikt na vijftig jaar weer op in Naardermeer

En de vlag kan niet alleen uit bij otterliefhebbers. Ook de dassen zijn steeds vaker te vinden in 't Gooi. Boswachter John Didderen vertelt dat hij een dassenburcht tegenkwam terwijl hij "struinend met de handen in de zakken een uurtje door het bos liep". Een burcht is herkenbaar aan ovale openingen in de grond waar de dassen in leven. 

Ontsnappingsluikjes
Dassen en otters worden vaak aangereden door auto's, maar de boswachters doen er alles aan om hun geliefde dieren weer terug te krijgen in hun gebied. Zo is er voor de dassen een tunnel die onder de weg doorloopt. "Mochten ze op de weg terechtkomen, dan zijn er ontsnappingsluikjes zodat ze weer terug het natuurgebied in kunnen kunnen, maar niet meer terug de weg op", vertelt Didderen. 

De otters worden naar het Naardermeer gelokt met schoon water: Natuurmonumenten heeft het water van de aalscholverkolonie gescheiden van de rest van het meer. "Eigenlijk is het een vieze bende in het water, want de aalscholvers poepen er continu in", legt Hoogenstein uit. Dankzij inspanningen van de beheerders verbetert de waterkwaliteit en wordt het gebied leefbaar voor de otter. 

Bewijs
Het lijkt erop dat alle maatregelen succes hebben en dat is erg belangrijk. "Als je naar het complete ecosysteem kijkt, hoort de das er gewoon bij door het voedselgedrag, maar ook door het graafgedrag", zegt Didderen. Hoogenstein benadrukt dat een otter het bewijs is van een natuurgebied dat op orde is. 

Whatsapp