Ga naar Content
Amsterdam

Veilig Verkeer Nederland zet vraagtekens bij plan voor regenboogzebrapad

27 oktober 2019, 15.07 uur
Door: AT5 · Foto: ANP

Stadsdeelcommissielid Frank Bolhuis van de PvdA in Amsterdam-Zuid wil op de Stadhouderskade ter hoogte van het Rijksmuseum een regenboogzebrapad plaatsen. Maar volgens Veilig Verkeer Nederland is dat niet verantwoord.

Bolhuis gaat als commissielid vaak langs bij bijeenkomsten van homoseksuele ouderen of op scholen in Zuid. Daar krijgt hij vaak te horen dat er te weinig steun is voor lhbti'ers. "Ze zeggen dan weleens dat ze een arm om zich heen missen. Dus het aanleggen van een regenboogzebrapad als een entree naar ons stadsdeel, lijkt mij een krachtig symbool."

"Dagelijks bezoeken duizenden mensen uit de hele wereld het Museumplein", legt Bolhuis uit. "De PvdA wil dat iedereen daar ziet dat Amsterdammers trots zijn op de lhbti-gemeenschap in Zuid. We werken graag samen met bewoners en organisaties aan emancipatie en acceptatie."

'Kleuren zorgen voor verwarring'
Veilig Verkeer Nederland stelt dat een regenboogzebrapad 'niet dezelfde status heeft als een normale zebrapad' en is daarom geen voorstander van een gekleurd zebrapad.

Lees ook: Expert waarschuwt voor 'gevaarlijke situaties' op regenboogzebra's: "Regels gelden daar niet"

"Die kleuren kunnen voor verwarring zorgen in het verkeer en bij ons staat veiligheid voorop. Het kan ook voor moeilijkheden zorgen bij potentiële onveilige situaties, zoals een aanrijding tussen een voetganger en automobilist."

Regenboogpad
Amsterdam heeft nog geen regenboogzebrapad. Wel is er een 100 meter lang regenboogpad aangelegd bij station Sloterdijk, dat de acceptatie van homoseksuelen en biseksuelen in stadsdeel Nieuw-West moet bevorderen. 

Lees ook: Regenboogzebrapad in Hoorn officieel geopend

Het pad werd in 2016 aangelegd, nadat er toen ook al bezwaren kwamen tegen een regenboogzebrapad. Het argument was dat auto's niet verplicht hoeven te stoppen voor een regenboogzebrapad, terwijl voetgangers verwachten over te kunnen steken.

Regenboogzebrapaden
In Nederland zijn er meer dan 30 steden en gemeenten met zowel tijdelijke als permanente regenboogzebrapaden. Waaronder in Utrecht bij het Nijntje-stoplicht en in Arnhem. Daar staat voor de veiligheid een stoplicht bij. 

Lees ook: Homovader Henny Huisman opent homozebrapad in Castricum

Op de plek waar het Amsterdamse regenboogzebrapad zou komen, staan ook al stoplichten. 

Voorstel aangenomen
Het voorstel van Bolhuis is aangenomen door de stadsdeelcommissie Zuid. De gemeente gaat nu onderzoek doen naar de mogelijkheden. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!