Ga naar Content
Noord-Holland

Expert waarschuwt voor 'gevaarlijke situaties' op regenboogzebra's: "Regels gelden daar niet"

2 maart 2018, 16.52 uur · Aangepast 2 maart 2018, 19.51 uur
Door: · Foto: NH / Annabelle Zandbergen

NOORD-HOLLAND Op steeds meer plekken in de provincie sieren ze het straatbeeld, maar regenboogzebrapaden kunnen gevaarlijk verwarrend zijn. Daarvoor waarschuwt een juridisch expert in ANWB-blad Kampioen. Op de kleurrijke oversteekplaatsen, symbolen van tolerantie naar de LHBTI-gemeenschap, gelden namelijk andere regels dan op de reguliere zwart-witte zebrapaden.

In de rubriek kunnen lezers vragen stellen of opheldering vragen over uiteenlopende verkeerssituaties. Deze maand staan voetgangers centraal in de rubriek, en wil een lezer weten of op gaybrapaden dezelfde regels gelden als op zebrapaden.  

Lees ook: Regenboogzebrapad in Hoorn officieel geopend

"Het antwoord is nee", schrijft juridisch expert Annemieke Zerdoun-Dekker. Ze legt uit dat bestuurders van gemotoriseerde voertuigen geacht worden te stoppen voor een zebrapad, mits dat zebrapad uit zwarte en witte strepen bestaat. Bovendien worden bestuurders met een verkeersbord of verkeerslichten erop geattendeerd dat ze een officieel zebrapad naderen.

Dat geldt allemaal niet voor gaybrapaden (of regenboogzebrapaden), waardoor die oversteekplaatsen voor argeloze voetgangers voor 'gevaarlijke situaties' kan zorgen. "Altijd goed opletten dus", besluit Zerdoun-Dekker. 

'Ongewenst' 
Zorgen over de verwarring door gaybrapaden zijn niet nieuw. In 2016 noemde de Noord-Hollandse verkeersagent Richard van Dieken in een artikel in het vaktijdschrift Verkeersknooppunt gaybra's zelfs 'ongewenst'.

Regenboogzebrapaden waarin geen zwart-witte banen zijn opgenomen, voldoen niet aan wettelijke vereisten voor voetgangersoversteekplaatsen en dragen daarom niet bij aan de verkeersveiligheid, zo betoogde hij destijds. 

Lees ook: Homovader Henny Huisman opent homozebrapad in Castricum

Hij noemt de regenboogzebrapaden in Utrecht, Tilburg en Maastricht als voorbeelden waar automobilisten wettelijk niet hoeven te stoppen voor voetgangers, maar schrijft ook dat ze dat bij de gaybra op de Pettemerstraat in Alkmaar wel moeten doen. Daar zijn in de gekleurde vlakken namelijk witte banen aangebracht, waardoor het zebrapad aan de wettelijke eisen voldoet. 

Purmerend
In 2016 zag de Purmerendse politiek af van de aanleg van een regenboogzebrapad, met als voornaamste reden dat de uiting van tolerantie de verkeersveiligheid in gevaar kon brengen.