Ga naar Content
West-Friesland

Meer zorgen over nieuwe plannen Enkhuizerzand: "Geef geen goedkeurig op dit voorstel"

14 oktober 2019, 15.12 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto: Fotograaf Marc Deurloo / Gemeente Enkhuizen

Erfgoedvereniging Bond Heemschut reageerde in eerste instantie positief op het aangepaste bestemmingsplan van het recreatiepark Enkhuizerzand. Nu ze zich verder in het nieuwe plan hebben verdiept, komen er toch wat hardnekkige zorgen boven drijven. Daarom vraagt de vereniging aan de raad van Enkhuizen in een brief om uitstel.

Samen met het Zuiderzeemuseum heeft Bond Heemschut op dit moment de grootste zorgen om het ontbreken van de borging van de cultuurhistorische waarden van het museum, binnen de aangepaste plannen. "Bescherming van het nationale erfgoed dat het Zuiderzeemuseum is zou een uitgangspunt moeten zijn, maar er wordt niet over gezegd in het nieuwe plan", aldus Christian Pfeiffer van Heemschut in de brief aan de raad.

Lees ook: Erfgoed Heemschut over Enkhuizerzand: "Met dit nieuwe plan is een grote mislukking afgewend"

Beiden partijen uiten ook hun zorgen over de volgende passage in het nieuwe plan. "Met de initiatiefnemer is wel afgesproken, wanneer blijkt dat het vakantiepark en/of de camping een groot succes blijkt te zijn, dat partijen op termijn in gesprek gaan met elkaar over een mogelijke uitbreiding." Pfeiffer geeft aan dat dit kan leiden tot een herhaling van het hele proces van de afgelopen maanden, omdat de gemeente met deze zin lijkt te zeggen dat ze zich wel willen binden aan een toekomstige uitbreiding van het gebied.

Lees ook: Zuiderzeemuseum uit zorgen over nieuwe bestemmingsplan Enkhuizerzand: "Het is veel te vaag"

Naast een aantal andere bezwaren geeft Bond Heemschut aan dat ze de gang van zaken tot het komen van dit nieuwe plan niet goed vinden. "Het plan is nu zo ontzettend anders dat wat er ter inzage lag. Daarom vinden we nog steeds dat er uitstel moet komen, ook op dit nieuwe plan. Dan kunnen de belanghebbenden namelijk gewoon weer meegenomen worden in een goed en transparant proces. Het gaat nu te gehaast."

De vereniging vraagt daarom aan de raad van Enkhuizen om het nieuwe voorstel niet goed te keuren en de beslissing uit te stellen. "Zo ontstaat er ruimte en tijd om te komen tot aanpassingen en alle bezwaren op het nieuwe voorstel goed te kunnen behandelen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!