Ga naar Content
West-Friesland

Erfgoed Heemschut over Enkhuizerzand: "Met dit nieuwe plan is een grote mislukking afgewend"

3 oktober 2019, 16.04 uur · Aangepast 14 oktober 2019, 14.40 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto: Fotograaf Marc Deurloo / Gemeente Enkhuizen

Het eerste plan van Enkhuizerzand had veel tegenstanders: zo ook Erfgoedvereniging Heemschut, die zich inzet voor bescherming van cultuurmonumenten. Christian Pfeiffer van het Heemschut reageert op de nieuwe plannen van de gemeente Enkhuizen: "Blij, maar ze hebben nu toch volledig bakzeil gehaald?"

"Ik ben positief gestemd, dat meen ik echt. Hiermee is een grote mislukking afgewend, want als dit was doorgegaan had het plan grote schade berokkend in Enkhuizen", vertel Pfeiffer. "Dit is één van de meest absurde plannen die ik ooit heb gemaakt. Dit maak ik in mijn werk zelden mee."

Lees ook: Plannen voor beeldbepalend recreatiepark Enkhuizerzand rigoureus aangepast

Christian Pfeiffer werkt bij Erfgoedvereniging Heemschut en was één van de tegenstanders van het voormalige plan voor het vakantiepark in Enkhuizen. Ook hij heeft zich ingezet voor het indienen van één van de 72 zienswijzen.

Bakzijl halen
Het was voor hem wel even schakelen vanochtend, toen het nieuws bekend werd. "Tuurlijk ben ik blij, maar als ik eerlijk ben, ben ik ook verbaasd. Dit lijkt toch helemaal niet meer op het plan wat we eerst hebben gezien? Je kan bijna niet meer spreken van een aangepast bestemmingsplan, want dit is helemaal nieuw. Ze hebben volledig bakzijl gehaald, maar al met al ben ik positief dat ze zo goed hebben geluisterd naar alle bezwaren."

Nog lang niet voorbij
Ondanks het positieve sentiment, gokt Pfeiffer dat dit onderwerp nog lang niet over is. "Hier gaan nog heel veel vragen over komen en hoe ze tot deze enorme beslissing zijn gekomen, en vooral waarom het niet vanaf het begin al zo is ingetekend?" 

Ook heeft hij nog 4.000 handtekeningen liggen als protest, maar wat hij hier nu mee gaat doen weet hij nog niet helemaal. "Die actie liep nog, die zouden we nog inleveren. Maar misschien dat dit alsnog een rol heeft gespeeld in de nieuwe beslissing die is gemaakt."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!