Noordkop & Texel

Tegenstanders van kustplan Petten in gelijk gesteld: ideeën gaan de prullenbak in

11 september 2019, 10.31 uur · Aangepast 11 september 2019, 11.26 uur · Foto: NH/Matthijs Gemmink

Whatsapp

Het bestemmingsplan van de kustzone in Petten is afgekeurd. Dat heeft de Raad van State zojuist besloten, nadat een aantal omwonenden lieten weten tegen de ideeën voor de kustlijn te zijn. De gemeente, die het plan al bijna vier jaar geleden bedacht, is daarmee terug bij af.

Tachtig strandhuisjes, vijf zogeheten 'beach houses' en drie strandpaviljoens: in het bestemmingsplan dat de gemeente Schagen 15 december 2015 publiceerde zou de kustlijn van Petten flink veranderen. Naast die bouwprojecten zou het parkeerterrein op de hoek van de Spreeuwendijk uitgebreid gaan worden én werd die straat een doorgaande weg voor autoverkeer. 

Lees ook: Streep door miljoenenprojecten: aansluiting A9 bij Heiloo, kustdorp Petten én sportcomplex Egmond aan den Hoef

Een aantal omwonenden en meerdere verenigingen kwamen tegen de plannen in actie. Volgens Het Zijper Landschap komen de huisjes en paviljoens de rust en ruimte van het strand niet ten goede. Ook werd er door meerdere natuurgroepen bezwaar gemaakt over de gevolgen van stikstofneerslag op natuurgebieden in de omgeving.

Economische impuls
Toch waren er ook grotendeels positieve geluiden over de kustverandering. Volgens de voorstanders van het plan is het een economische noodzaak. Petten heeft het de laatste jaren moeilijk. Er verdwijnen meer ondernemers dan er bij komen en de activiteiten op het strand zouden voor het hele dorp een impuls kunnen betekenen. 

Lees ook: Afgeladen zaal met Pettemers discussieert over komst 80 strandhuisjes

In onderstaande reportage over de reactor in Petten spreken voor- en tegenstanders zich uit over de mogelijke veranderingen in het kustdorp: 

NH Nieuws

Toch wegen die voordelen niet op tegen de nadelen, aldus de Raad van State. Zij heeft besloten dat de bezwaren van de tegenstanders gegrond zijn en dat de plannen, zoals ze er nu liggen, vernietigd moeten worden. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp