Ga naar Content
West-Friesland

Kapotte 'preventieve' zandstuifschermen oorzaak van afgesloten Markerwaarddijk

28 mei 2019, 14.21 uur · Aangepast 29 mei 2019, 10.28 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto: Joffrey Post

De Markerwaarddijk (N307) tussen Enkhuizen en Lelystad is zondagavond urenlang afgesloten geweest; van half acht tot half elf. De zandstuifschermen, die eigenlijk het zand van de dijk af moeten houden, bleken kapot. Hierdoor had het zand vrij spel.

Begin dit jaar werden de nieuwe zandoevers aangelegd aan de Houtribdijk/Markerwaarddijk. Vele kubieke meters zand werden vanuit het Markermeer opgespoten. Inmiddels lijken de eerste zandincidenten zich voor te doen. "Het is de eerste keer dat de automobilisten de weg niet meer op mochten. Het fietspad is wel al eerder afgesloten", aldus Jacob Jansen, woordvoerder van Rijkswaterstaat. 

Zandstuifschermen kapot
Om te voorkomen dat het zand verstuift en op de weg terecht komt, heeft Rijkswaterstaat in eerste instantie zandstuifschermen geplaatst. Juist deze schermen zijn maandag kapot gegaan, waardoor het zand op de weg terecht kwam.

Oplossingen voor de toekomst
De zandstuifschermen worden gerepareerd en nauwlettend in de gaten gehouden. Verder gaat Rijkswaterstaat kijken of er ook andere aanvullende maatregelen nodig zijn. Hierbij denkt de organisatie bijvoorbeeld aan het inzetten van shovels en veegwagens om het zand op zijn plek te houden.

Lees ook: Unieke excursie: bezoekers éénmalig op zandige oevers Houtribdijk

"Op termijn zal het grasmengsel wat is ingezaaid, ook de zandverstuiving tegen moeten gaan. Dit heeft alleen tijd nodig om goed aan te slaan", vertelt Jansen. 

Doordat de weg drie uur lang is afgesloten zijn er verder geen ongelukken gebeurd. Het heeft Rijkswaterstaat drieduizend euro gekost om de weg weer schoon te vegen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!