Ga naar Content
West-Friesland

Zand storten langs Houtribdijk afgerond: tien miljoen kuub over tien kilometer

12 maart 2019, 15.54 uur · Aangepast 13 maart 2019, 09.01 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto: Rijkswaterstaat

Het laatste zand is afgelopen weekend geplaatst langs de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad. De dijk kreeg over tien kilometer zo'n tien miljoen kuub zand aangelegd. Deze aantallen worden normaal gesproken in een heel jaar langs de Nederlandse kust gestort, aldus Rijkswaterstaat.

Het is volgens Rijkswaterstaat wereldwijd nog nooit eerder gebeurd dat op deze manier zandige oevers worden aangelegd bij binnenmeren. De manier van zand opspuiten was mogelijk doordat het water aan de kant van Enkhuizen ondiep is.

Het zand voor de oevers is afkomstig uit de grond van de omgeving. De aannemer heeft hiervoor een speciaal zuigapparaat ingezet die het zand vanuit zandwinputten uit het Markermeer naar de dijk verplaatst. Dit gebeurt over een afstand van zeven kilometer en via drijvende pijpleidingen. Opgezogen zand wordt daarmee opgespoten. 

Tekst gaat verder onder de video. 

Bekijk de video van Rijkswaterstaat over de werkwijze van het opspuiten van dit zand:

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Beschermen tegen de storm
Het belangrijkste doel van de Houtribdijk is om het water van het Markermeer en IJsselmeer tegen te houden. De 25 kilometer lange dijk beschermt daarmee de omwonenden van het gebied tegen hoog water. Het afronden komt als geroepen, met de komst van de huidige stormachtige dagen.

Ook vormt de Houtribdijk de verbinding tussen Noord-Holland en Flevoland. De dijk wordt sinds 2017 versterkt, als onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (Deltaplan Waterveiligheid). In 2020 moet de hele dijkversterking zijn afgerond.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!