Ga naar Content
Haarlem

Rechter laat heli's vliegen tijdens Jumbo Racedagen: natuurbeschermers 'zeer teleurgesteld'

17 mei 2019, 14.04 uur
Door: · Foto: AdobeStock

Stichting Duinbehoud is teleurgesteld in het vonnis van de Haarlemse rechtbank, dat het bezwaar tegen vijftig helikoptervluchten tijdens de Jumbo Racedagen heeft afgewezen.

Met groepen als Rust bij de Kust en Stichting Vrienden van Middenduin heeft de Stichting Duinbehoud de afgelopen tijd stevig actiegevoerd tegen de komst van de Dutch Grand Prix. Het door hen gewenste resultaat - geen Formule 1-race in Zandvoort - bleef uit, zo weten we sinds afgelopen dinsdag

Lees ook: Duinbehoud maakt bezwaar tegen 50 helikoptervluchten per dag naar circuit Zandvoort

De Grand Prix is echter niet het enige race-evenement dat de komende jaren op het programma staat. Ook de Jumbo Racedagen - die komend weekend op het programma staan - trekken al jaren hordes mensen naar het kustdorp. Hoewel de gemeente Zandvoort bezoekers adviseert om met het openbaar vervoer, op de fiets of op de scooter te komen, heeft de provincie een vergunning afgegeven voor vijftig heli-retourtjes.

'Waardevol natuurgebied'
"De helikoptervluchten vinden plaats in de directe nabijheid van een waardevol natuur- en recreatiegebied en midden in het broedseizoen", protesteert de stichting. "Dit leidt tot verstoring van de natuur en overlast voor bezoekers van het natuurgebied."

Lees ook: Strandreservaat bij Zandvoort geopend: "Voor de ruimte die zeehonden en vogels verdienen" 

Dat de provincie de vergunning desondanks heeft afgegeven, betekent volgens de stichting dat de provincie 'pleziervluchten met helikopters belangrijker vindt dan het beschermen van broedvogels in de duinen', aldus duinconsulent Marc Janssen. 

'Zeer teleurstellend'
Dat de rechter nu oordeelt dat de vergunning voor de helikoptervluchten terecht is afgegeven, noemt de stichting 'zeer teleurstellend'. Toch laten ze zich niet uit het veld slaan door het vonnis, ook omdat ze vrezen dat met de Dutch Grand Prix de overlast, natuur- en milieuschade zal toenemen. "Duinbehoud gaat door met acties tegen de overlast van het circuit", besluit de stichting. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!