Ga naar Content

Kogel door de kerk: Formule 1 keert terug naar Zandvoort

Het hing al een tijd in de lucht, maar is nu dan eindelijk definitief. Na een afwezigheid van 35 jaar keert de Grand Prix van Nederland volgend jaar weer terug op de Formule 1-kalender.

Wat lange tijd voor onmogelijk werd gehouden is dankzij de hype rondom Max Verstappen realiteit geworden. Het begon in 2015 met een motie van de VVD in Zandvoort waarin werd opgeroepen zich sterk te maken voor de terugkeer. Er werd lacherig over gedaan, maar er was ook gelijk veel enthousiasme onder liefhebbers.

Lees ook: 'Formule 1 na dertig jaar terug naar Zandvoort'

Een haalbaarheidsstudie toonde aan dat het mogelijk was, maar ook Assen aasde op de mogelijkheid om een Nederlandse Grand Prix te organiseren. Begin februari bleek dat alleen Zandvoort een optie was voor het Formula One Management (FOM) dat het kampioenschap organiseert. Het circuit kreeg tot 31 maart de tijd om alles rond te maken, maar na het verstrijken van de deadline bleef het lang stil.

Lees ook: Prins Bernhard: "Als het gebeurt, is het in twintig-twintig in Zandvoort"

'Jammer dat het doorgaat, maar onze strijd gaat door'
Niet iedereen is enthousiast. Platform 'Rust bij de Kust' verzet zich al langer tegen de overlast van Circuit Zandvoort. "Natuurlijk zijn we teleurgesteld dat nu definitief Formule 1 terugkeert. Maar daar was het ons niet per se om te doen", zegt woordvoerder Karel van Broekhoven tegen NH Nieuws. "Wij vinden dat het circuit in het algemeen teveel overlast geeft. Dus dat betekent minder racedagen, of strengere normen voor geluidsoverlast. Daarvoor blijven we strijden."

De race wordt vermoedelijk in mei 2020 verreden. Meer wordt toegelicht tijdens een persconferentie op het circuit, later vanochtend. 

Formule 1 op Circuit Zandvoort: hoe het tot stand kwam
Jarenlang leek de terugkeer van Formule 1 op Circuit Zandvoort een onhaalbare droom voor de liefhebbers. Maar de komst van inmiddels Nederlands meest succesvolle F1-coureur aller tijden, Max Verstappen, maakte alles anders. Lees hier hoe een enthousiast lokaal idee, uitgroeide tot de Grand Prix van Nederland in 2020.

🏁 F1 terug op Zandvoort
De Formule 1 keert na 35 jaar terug op het circuit van Zandvoort. Volg al het laatste nieuws over dit onderwerp hier op onze speciale themapagina!
Foto: ANP