Ga naar Content

Maak indruk met deze 20 weetjes over de Formule 1 in Zandvoort

De verwachte terugkeer van de Formule 1 op het circuit van Zandvoort is de komende tijd hét gespreksonderwerp op verjaardagen of in de kroeg. Hier een paar cijfers en weetjes om goede sier mee te maken.

Wat te denken van het verhaal van oud-burgemeester Van Alphen, die de Duitse bezetter aan het werk zette om het circuit aan te leggen? Hij zei ze dat ze op de puinhopen van het gebombardeerde Zandvoort een fraaie rechte Paradestrasse konden asfalteren, niet wetende dat hij daarmee de Duitsers eigenlijk opdracht gaf het rechte stuk van het huidige circuit aan te leggen.

- De snelste tijd ooit gereden op het circuit van Zandvoort is gereden door Max Verstappen. De snelste ronde staat te boek als 1.19,511 minuut, gereden tijdens een demonstratieronde met F1-wagen op 21 mei 2017.

- De vader van Max, Jos Verstappen, heeft ook geracet op Zandvoort, maar nooit in de Formule 1. Hij reed wel in een Formule 3-wagen.

- De Grand Prix van Zandvoort heeft helaas een aantal beroemde doden te betreuren tijdens races. De eerste was Wim Gerlach, die op 10 juni 1957 na een ongeluk overleed in de bocht die later naar hem is vernoemd.

- Een traumatisch ongeval was dat van Roger Williamson tijdens de F1 van 1973: na een lekke band, vloog zijn auto op zijn kop en kon de coureur niet uit zijn inmiddels brandende auto komen. De brandweer schoot destijds tekort bij het blussen, waarna de veiligheidsmaatregelen in de Formule 1 werden opgeschroefd.

- Het circuit is 4,3 kilometer lang. Volgens de racers zelf is Zandvoort smal, waardoor inhalen moeilijk en volgens sommigen voor F1-bolides zelfs onmogelijk is. 

- Het hoogteverschil zou 15 meter zijn. Dat is niet veel, gezien het feit dat het hier om een duinencircuit gaat. In veel racespellen op spelmachines kunnen gamers ook het circuit van Zandvoort rijden.

- De burgemeester van Zandvoort, Niek Meijer, deed zijn nieuwjaarstoespraak in racepak, met helm, om de lobby voor een nieuwe Grand Prix kracht bij te zetten.

- De laatste winnaar van de Formule 1 op Zandvoort was Niki Lauda, op 25 augustus 1985. Dat was ook diens laatste raceoverwinning. Tweede werd Alain Prost, derde de later wereldberoemde Ayrton Senna.

- De 'architect' van het eerste circuit heette J. Cruijf. Deze landmeter is volgens de overlevering geen familie van de voetballer die overal verstand van had en dus zeker over een circuit had kunnen meepraten.

- Zandvoort had voor de Tweede Wereldoorlog een stratencircuit.

- Eerst race op Zandvoort was op 7 augustus 1948. Winnaar: Prins Bira van Siam. Vanaf 1952 heette de race officieel de Grote Prijs van Nederland, onderdeel van het WK.

- De beroemdste bocht is, maar dat is discutabel, de Tarzanbocht, de eerste bocht na de start. Er is bijvoorbeeld ook een bocht vernoemd naar de vorige eigenaar, Hans Ernst. Hij was ruim 27 jaar de baas. 

- Er zijn mensen die trouwen op het circuit. Zoals Bart en Vanessa in 2012 die zelfs speciale racepakken hadden laten maken voor de gelegenheid.

- De huidige eigenaar heet Chapman Andretti, een bedrijf van Menno de Jong en Prins Bernhard jr.

- Jan Lammers, beoogd racedirecteur van de Formule 1-race, is ontdekt door Rob Slotemaker, die een raceschool had op het circuit.

- Elk jaar lopen mensen hard over het raceasfalt tijdens de Circuitrun.

- Er worden tijdens de Formule 1 misschien wel 200.000 mensen verwacht, terwijl er nog geen 3000 op de overdekte hoofdtribune kunnen zitten. Een hoop racefans komen in het duinzand te zitten.

- Zandvoort kent traditioneel veel tegenstanders omdat het circuit grenst aan een groot duingebied waar veel wandelaars komen.

- Ook de Nederlandse Spoorwegen houden het hart vast voor komend jaar. 

Weetjes
Heb jij ook een goed weetje over het circuit? Laat het ons weten via [email protected]! 

Foto: ANP