Ga naar Content
Amsterdam

NS en ProRail luiden noodklok over spoor naar Zandvoort: totaal ongeschikt voor F1-drukte

13 mei 2019, 07.04 uur
Door: · Foto: Marcelmulder68 / CC BY-SA 3.0 nl

De spoorlijn tussen Haarlem en Zandvoort is 'volstrekt ongeschikt' voor de verwachte drukte tijdens een mogelijke Formule 1-race op Zandvoort. Dat zegt spoorbeheerder ProRail tegen het AD.

De NS verwacht tijdens een Formule 1-weekend zeker 50.000 passagiers per dag, zo blijkt uit berekeningen. Nu zijn dat er nog zo'n 5.000. 

De spoorwegen willen graag twaalf verlengde treinen per uur gaan inzetten tussen Amsterdam en de badplaats, maar volgens ProRail is dit voorlopig niet mogelijk. Een eerdere proef met acht treinen per uur leverde direct storingen op. 

Spoorwegovergang in Overveen moet dicht
"Het optrekken en afremmen van meer en langere treinen vergt véél stroom. Zes treinen per uur is het maximaal haalbare", reageert een woordvoerder van de spoorbeheerdienst in het AD.

Lees ook: Het staat vast: Formule 1 volgend jaar op circuit Zandvoort (of toch nog niet)

ProRail gaat nu kijken of de lijn kan worden geüpgraded, maar dit gaat hoogstwaarschijnlijk heel veel geld kosten. Ook zal door de toenemende drukte op de lijn de overweg in Overveen permanent dicht moeten. 

F1 naar Zandvoort?
Naar alle verwachting wordt deze week officieel bekendgemaakt dat de Formule 1-races terugkeren op het circuit van Zandvoort. Dit weekend zijn de Jumbo Racedagen op het circuit. De NS zegt voor dat evenement al op de maximale capaciteit te rijden. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!