Ga naar Content
Alkmaar

Raad Langedijk op tijd thuis om Ajax te kijken; fusiepeiling niet besproken in extra vergadering

30 april 2019, 21.55 uur · Aangepast 1 mei 2019, 11.32 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/ Anne Klijnstra

Nog voor het over de peiling onder inwoners van Sint Pancras en Koedijk over de fusie met Heerhugowaard kon gaan, konden de raadsleden van Langedijk weer naar huis. De extra raadsvergadering vanavond kende één onderwerp en die werd door een meerderheid van de agenda gehaald.

CDA en Kleurrijk Langedijk hadden om de extra raadsvergadering gevraagd omdat ze de gang van zaken rondom de fusie met buurgemeente Heerhugowaard niet in orde vinden. Langedijk en Heerhugowaard willen per 2020 ambtelijk fuseren, twee jaar later gevolgd door een volledige fusie. Beide politieke partijen zijn daar geen voorstander van.

Lees ook: Verlovingsnieuws: Vanaf 2022 willen Langedijk en Heerhugowaard één gemeente vormen

De partijen lieten de raad tijdens het reces terugkeren omdat ze het niet eens zijn met de mogelijke volksraadpleging van inwoners van Sint Pancras en het Koedijkse deel van Langedijk. Tijdens informatieavonden in die dorpskernen werd duidelijk dat niet iedereen een fusie met Heerhugowaard wenst, en liever bij andere buur Alkmaar zou willen horen. 

Naar aanleiding van die geluiden heeft het gemeentebestuur besloten uit te laten zoeken of die mening voor alle inwoners van Sint Pancras en Koedijk geldt. CDA en Kleurrijk Langedijk vinden dat álle inwoners van Langedijk naar hun mening over de fusie gevraagd dient te worden en wilden dat vanavond bespreken.

Lees ook: Onderzoek naar mening van Pancrassers en Koedijkers in fusie met Heerhugowaard

Door het gemeentebestuur wordt op dit moment informatie ingewonnen bij een gespecialieerd bedrijf over de mogelijkheden van zo'n (gedeeltelijke) volksraadpleging. Tijdens de raadsvergadering van 7 mei zal die informatie worden gedeeld met de raad, maar het CDA en Kleurrijk Langedijk wilden daar niet op wachten.

Ze vrezen dat er voor die tijd al een opdracht tot een volksraadpleging is verstrekt. Burgemeester Leontien Kompier bevestigde vanavond dat dat niet het geval is. Een meerderheid van de raad zag daardoor niet meer de noodzaak om het enige agendapunt van de extra raad te behandelen, waardoor iedereen op tijd naar huis kon om voetbal te kijken.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!