Ga naar Content
Haarlem

Haarlemse Diana wil Miss Gay Holland worden: 'Lesbische gemeenschap nog best onzichtbaar'

29 april 2019, 15.15 uur · Aangepast 30 april 2019, 07.34 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

Al jaren zet Diana van den Born uit Haarlem zich in voor de lhbti-gemeenschap. Nu hoopt ze Miss Gay Holland 2019 te worden. Als dat lukt, wil ze de lesbische gemeenschap motiveren om zichtbaarder te zijn. "Alles is nu heel erg gericht op mannen."

Miss Gay Holland 2019 wordt sinds 2011 gehouden door Stichting PinkPromiss. "Omdat wij vinden dat alle mensen die vrouwelijke kenmerken hebben, dus ook transgenders, een wat groter podium moeten krijgen. Omdat er nog steeds te veel mishandelingen en zelfmoorden plaatsvinden", zegt een woordvoerder.

Lees ook: Lesbisch stel gaat trouwen in 24 landen: 'Viering voor landen waar homohuwelijk legaal is'  

Roze zaterdag
En daar is Diana het over eens. Ze is zelf lesbisch en jaren geleden, toen Haarlem zich verkiesbaar stelde om Roze Zaterdag te organiseren, werd bij haar de drang aangewakkerd om meer voor de lesbsiche gemeenschap te doen. "Ik dacht: er gaat eindelijk weer wat leuks en zichtbaars gebeuren in de stad." Daarna deed Diana vooral veel voor met sportevenementen voor de lhbti-gemeenschap. 

Onveilig gevoel
"Veel mensen voelen zich niet geaccepteerd binnen reguliere sportverenigingen. In Nederland zijn er een stuk of veertig clubs die zich op die community richten." Ze vindt dat lhbti'ers wel bij een reguliere vereniging zouden moeten kunnen sporten, maar ze hebben er nu vaak nog geen veilig gevoel bij.

Lees ook: Ellie Lust wint de Jos Brink Oeuvreprijs, want 'voorbeeldfunctie als lesbische vrouw'

Diana: "Zeker als je kijkt naar teamsporten. Daar wordt alleen al zo vaak het woord 'homo' langs de velden geroepen. Dat is niet echt een fijne ervaring als je als puber staat te kijken en zelf bijvoorbeeld verliefd bent op iemand van hetzelfde geslacht."

Lees ook: Bisdom voor het blok gezet door homopastoor van de Amsterdamse Vredeskerk

Diana organiseert voetbalwedstrijden tussen transmannen- en vrouwen en een sportdag voor lhbti-vluchtelingen. Ook adviseert ze diverse gemeenten, sportbonden en organisaties. Ze organiseert daarnaast ontmoetingscafés en geeft les op scholen. 

De doorsnee-lesbienne
Als ze de verkiezing wint, hoopt ze vrouwen ervan te kunnen overtuigen dat ze zichtbaarder moeten zijn. "Er is veel aandacht voor de transgemeenschap, maar voor lesbische vrouwen minder. Vaak durven ze zichzelf ook niet naar voren te schuiven", zegt ze.

Lees ook: Verwensingen worden homo-activist Bowi te veel: "Het ging helemaal los"

"Lesbische vrouwen zie je weinig terug. Of het zijn stereotype-dames met een tuinbroek en kort haar, of je ziet juist twee heel knappe modellen die elkaar een kus geven. Maar er zit ook veel tussenin. De doorsnee-lesbienne zie je vaak niet terug."

Lees ook: West-Friese gemeenten: "Homoseksueel, kleur of gehandicapt? Iedereen hoort erbij"

Aan de verkiezing kunnen alleen vrouwen en transvrouwen meedoen. Mensen worden genomineerd doordat ze door anderen worden aangedragen of omdat ze zelf vinden dat ze een plek verdienen in de verkiezing. Er zijn dertien vrouwen genomineerd. Wie wint gaat zich een jaar lang inzetten voor de lhbti-gemeenschap. 

Wil jij Diana helpen Miss Gay Holland 2019 te worden? Mail dan haar naam naar [email protected].

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!