Ga naar Content
West-Friesland

West-Friese gemeenten: "Homoseksueel, kleur of gehandicapt? Iedereen hoort erbij"

26 april 2019, 10.55 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto: Gemeente Medemblik

De zeven West-Friese gemeenten hebben deze week een intentieverklaring getekend genaamd 'Inclusief West-Friesland 2019-2022'. Ze spreken daarmee uit dat ze de intentie hebben om alle diversiteit binnen de gemeente te accepteren. Richard Ivangh van COC NHN: "Het gaat erom dat je totaal geen onderscheid maakt tot welke groep iemand behoort."

Maar wat betekent dit concreet voor het begrip richting kleur, geslacht, seksuele voorkeur, afkomst en handicap? "Dat de gemeente onder andere gaat faciliteren in het geven van voorlichtingen", vertelt Ivangh die bij de ondertekening aanwezig was.

Hoe eerder hoe beter
De eerste stap wordt gezet bij kinderen op basisscholen. "Hoe eerder je kinderen vertelt over de diversiteit van mensen, hoe beter het is. Dan gaan ze het sneller als gewoon ervaren." Daarnaast stelt hij dat het ook belangrijk is om de ambtenarengroep aan te spreken en voorlichting te geven. "Het zijn ook de eigen mensen achter de balie die nog aandacht nodig hebben." 

Pijnlijke situaties
Ivangh vertelt het verhaal van een medewerker achter de balie van de gemeente die een lesbisch stel een visum moest verstrekken voor een buitenlandse reis met hun kind. "Maar wie is dan de vader? Er moet altijd een vader zijn." Dit is een pijnlijke situatie die volgens hem nog veel te vaak voorkomt. "En daar moeten we voor waken."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij ook een bijzonder verhaal om te delen? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!