Ga naar Content
Schiphol

NH Airtime: Noodgedwongen aan de grond

23 april 2019, 15.00 uur · Aangepast 23 april 2019, 16.11 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/Doron Sajet

Wie vanaf de spottersplaats bij de Buitenveldertbaan goed naar de overkant kijkt, ziet ze staan: een Boeing 737 MAX 8 van TUI Nederland en een Boeing 777-300ER van Jet Airways. En voorlopig blijven die kisten nog wel op Schiphol-Oost staan. Voor beide vliegtuigen geldt een vliegverbod.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Voor TUI Nederland geldt precies hetzelfde als voor alle andere Boeing MAX-gebruikers ter wereld. Zolang de oorzaken van twee crashes, een in Indonesië en een in Ethiopië waarbij alle inzittenden op het leven kwamen, niet honderd procent duidelijk is, mag er niet mee gevlogen worden. Beide ongelukken waren met 737 MAX 8-toestellen.

Lees ook: TUI krijgt ontheffing om eerste 737 MAX thuis te brengen

Voor TUI betekent dat er twee MAX 8-kisten op Schiphol noodgewongen aan de grond blijven. Eentje staat nog in Sofia (Bulgarije), die krijgt maar geen ontheffing om terug naar Schiphol te worden gevlogen. Volgens een woordvoerster van TUI Nederland willen een aantal Europese landen het niet hebben dat er een MAX in hun luchtruim vliegt.

Canada
Zolang de MAX-en niet mogen vliegen, huurt TUI andere toestellen in om toch aan de grote vraag van vakantiegangers te kunnen voldoen. Op Schiphol zijn er momenteel regelmatig huurtoestellen te zien. Waaronder twee Sunwing-vliegtuigen uit Canada. NH Airtime was bij de aankomst van een van die kisten: 

NH Airtime: Noodgedwongen op de grond - NH Nieuws/Doron Sajet

Jet Airways
Het Indiase Jet Airways moet al haar 115 vliegtuigen aan de grond houden om een heel andere reden: de belangrijke KLM-partner kan haar rekeningen niet betalen. Een vrachtafhandelaar op Schiphol heeft daarom beslag gelegd op de Boeing 777 die nu op Schiphol aan de ketting staat. Wanneer en of het nog goedkomt met Jet Airways, is onduidelijk.