Ga naar Content
Schiphol

TUI krijgt ontheffing om eerste 737 MAX thuis te brengen

15 maart 2019, 17.12 uur
Door: · Foto: De eerste Boeing 737 MAX van TUI Belgium - foto: TUI Group

Een Boeing 737 MAX 8 van TUI Nederland heeft ontheffing gekregen om morgen door het Europese en Nederlandse luchtruim te vliegen. Dat laat een woordvoerster van TUI aan NH Nieuws weten. Twee Boeing's werden dinsdagavond op de valreep omgeleid, nadat het luchtruim van de Europese Unie om 20.00 uur gesloten werd voor alle MAX 8 en MAX 9-Boeings.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Vlucht OR458 van Banjul (Gambia) en OR942 vanuit Hurghada (Egypte) naar Schiphol werden dinsdag nog uitgevoerd door een Boeing 737 MAX 8. Beide Boeings zouden de deadline van 20.00 uur niet halen als ze zouden zijn doorgevlogen naar Amsterdam. De vluchten weken daarom uit naar Gran Canaria en Sofia (Bulgarije).

Lees ook: Gesloten EU-luchtruim dwingt twee Nederlandse vliegtuigen om uit te wijken

Zowel Nederland als de Europese Unie besloten dinsdag al het vliegverkeer met Boeings van het type MAX 8 en 9 te verbieden, zolang niet duidelijk is wat de oorzaak is van de dodelijke crash met een 737 MAX 8 van Ethiopian Airlines, afgelopen zondag. Net als een fataal ongeluk in oktober met een MAX-toestel van het Indonesische Lion Air, stortte het Ethiopian-toestel kort na de start neer.

Lees ook: TUI houdt Boeing 737 MAX-vloot aan de grond

Inmiddels moeten wereldwijd alle MAX 8 en 9's aan de grond blijven. Een zogenaamde 'ferryvlucht' is nog wel toegestaan. Dan wordt een vliegtuig met alleen bemanning aan boord naar een andere luchthaven gevlogen.

Ontheffing
De eerste van twee MAX-toestellen van TUI Nederland heeft ontheffing gekregen om terug te worden gevlogen naar Schiphol. Het is de MAX die vanuit Banjul naar Gran Canaria uitweek. De passagiers zijn woensdag en gisteren met andere vliegtuigen terug naar huis gebracht.

De Boeing 737 MAX landt morgenochtend rond 7.30 uur op Schiphol. Wanneer de gestrande MAX in Sofia terugkomt naar Amsterdam, kon de woordvoerster nog niet zeggen.

Vorig jaar vlogen we mee in de eerste TUI-Boeing 737 MAX 8 die voor een demonstratie van Schiphol naar Rotterdam vloog:

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.
💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!