Ga naar Content
Schiphol

TUI houdt Boeing 737 MAX-vloot aan de grond

12 maart 2019, 15.59 uur · Aangepast 12 maart 2019, 16.43 uur
Door: · Foto: Boeing - de eerste Boeing 737 MAX van TUI Belgium

TUI stopt voorlopig met het vliegen met de Boeing 737 MAX 8. Dat betekent dat ook de MAX 8-vloot van TUI Nederland aan de grond blijft.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

TUI volgt met de maatregelen nadat steeds meer landen en luchtvaartmaatschappijen besloten om de Boeing 737 MAX 8-toestelllen voorlopig niet te laten vliegen (zie officiële statement onderaan dit bericht). Aanleiding is de crash met een Boeing 737 MAX 8 van Ethiopian Airlines afgelopen zondag. Het was het tweede ongeluk met dit type vliegtuig in slechts enkele maanden tijd.

Lees ook: TUI blijft voorlopig vliegen met 737 MAX 8

De MAX is de nieuwste variant van de Boeing 737-vloot. Momenteel zijn er wereldwijd ruim 580 van de MAX 8 en de iets grotere MAX 9 geleverd. TUI Nederland heeft drie MAX 8's. Corendon Dutch Airlines heeft een MAX 9 besteld die later dit jaar geleverd moet worden.

Tekst loopt door onder tweet

TUI Nederland vliegt sinds december met de MAX 8. De Belgische zustermaatschappij vliegt er al een jaar mee. TUI Nederland en België wisselen soms hun vloot uit. De eerste Belgische MAX maakte vorig jaar maart een demonstratievlucht van Schiphol naar Rotterdam.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Eerder vandaag maakten onder andere ook Norwegian en Iceland Air bekend hun MAX-8-vliegtuigen niet meer in te zetten, zolang onduidelijk is wat de oorzaak van de ongelukken met Ethiopian en Lion Air is. Gevreesd wordt dat in beide gevallen een fout in een sensor de neus van het vliegtuig bij het opstijgen naar beneden drukte. Norwegian en Iceland Air vliegen beide op Schiphol met onder ander de Boeing 737 MAX 8.

Statement TUI Nederland
Vanmiddag heeft de Civil Aviation Authority (CAA) in het Verenigd Koninkrijk bepaald om alle Boeing 737 Max 8 toestellen aan de grond de houden. TUI Group volgt deze richtlijn en heeft besloten om alle Boeing 737 MAX 8 vluchten van haar airlines op te schorten. Dit geeft TUI, de respectievelijke autoriteiten en de fabrikant de tijd deze kwestie te bespreken. TUI informeert haar reizigers die vanaf morgen zouden vertrekken met een Boeing 737 Max over een alternatieve vlucht.