De vraag in de IJmond naar sensoren waarmee de luchtkwaliteit kan worden gemeten overstijgt het aanbod. Dat bleek gisteravond bij de presentatie van het project in bioscoop Cineworld in Beverwijk. De provincie, die de fijnstofmeters beschikbaar stelt, was binnen binnen mum van tijd door de honderd gratis apparaatjes heen.
De provincie zegt het belangrijk te vinden dat burgers betrokken zijn bij hun leefomgeving. Dat trof, want de mensen naar de bisocoop waren gekomen omdat ze nieuwsgierig zijn naar het metertje, zijn betrokken IJmonders die het idee van de provincie omarmen.
De regio zucht al lange tijd onder de uitstoot van de naastgelegen Tata-terrein. Vooral Wijk aan Zee krijgt het voor de kiezen: vorig jaar werd het dorp regelmatig onder een laaggrafiet uit de schoorstenen van slakververwerker Harsco. "Meten is weten. Hoe meer er data beschikbaar is, hoe beter het is", zei één van de aanwezigen.
Lees ook: Run op niet bestaande 'grafietvanger' in Wijk aan Zee
Toch zijn er sceptische geluiden, bijvoorbeeld van Peter Stam van Velsen Lokaal. "Er zijn al heel veel rapporten. Het RIVM heeft al van alles onderzocht. En er is tot op heden door de provincie en door de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied gewoon niet ingegrepen. Dus waarom deze poppenkast?"
Lees ook: Weer grafietalarm Wijk aan Zee: Tata Steel wil 100 miljoen investeren tegenoverlast
Hester Volten van het RIVM: "Dit is juist de manier om aandacht te krijgen voor het probleem van de luchtkwaliteit. Als kiezer kun je laten zien dat je het belangrijk vindt en daarmee maak je indruk op beleidsmakers."
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!