Start van hoofdcontent

WIJK AAN ZEE

nl

Weer grafietalarm Wijk aan Zee: Tata Steel wil 100 miljoen investeren tegen overlast

29 maart 2019, 17.31 uur · Aangepast 29 maart 2019, 19.44 uur · Foto: NH Nieuws

Tata Steel zegt 100 miljoen euro extra te gaan investeren om de stofhinder in de omgeving aan te pakken. Vanmorgen dwarrelde er weer een grafietregen op het dorp neer, inwoners ontvingen daar via sms een alarmbericht over.

Binnen twee maanden komt het staalconcern met een allesomvattend plan om de overlast aan te pakken, zo beloven ze. In het plan wordt ook de al bestaande aanpak van grafietoverlast meegenomen. Daarnaast gaat de staalgigant iets doen tegen de stofuitstoot van slakverwerker Harsco, op hetzelfde terrein.

Lees ook: Roep om leefbaarheidsfonds na grafietregen in Wijk aan Zee: "Vervuilers moeten betalen"

Eerder heeft de provincie Noord-Holland aangedrongen op een snelle en brede aanpak van de hinder voor de omgeving. 

Lees ook: Strafrechtelijk onderzoek gestart naar grafietregens Tata Steel

Omwonenden, met name in Wijk aan Zee, hebben sinds november vorig jaar regelmatig last van de uitstoot van Tata en Harsco. Het staalbedrijf is al meer dan dertig keer beboet en moet intussen per overtreding een verhoogde dwangsom van 25.000 euro betalen. 

Lees ook: Al vier zware boetes voor Harsco: Tata Steel-partner tekent bezwaar aan

Tata heeft de afgelopen tijd al verschillende maatregelen genomen, waaronder het vertragen van het productieproces. Ook kunnen de staalslakken langer afkoelen, zodat er minder grafiet vrijkomt bij het kiepen. Verder wordt er een overkapping over de productiehal gebouwd. Deze hal is uiterlijk in april 2020 operationeel. De provincie gaat bekijken of het mogelijk is dit te versnellen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!