Start van hoofdcontent

VELSEN-NOORD

nl

Al vier zware boetes voor Harsco: Tata Steel-partner tekent bezwaar aan

19 maart 2019, 15.06 uur · Foto: AdobeStock/hansenn

Inspecteurs van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied hebben sinds januari bij slakverwerker Harsco - gevestigd op het terrein van Tata Steel en een belangrijke partner van de staalgigant - vier overtredingen geconstateerd. Dat betekent dat de teller inmiddels op 100.000 euro staat, al heeft het bedrijf inmiddels bezwaar aangetekend.

Toen de overlast door de uitstoot vorig jaar de spuigaten uitliep, besloot de Omgevingsdienst in oktober een boete van 5.000 euro per overtreding op te leggen, met een maximum van 150.000 euro. 

Op 23 januari van dit jaar werd die grens bereikt, waarna de provincie met zwaarder geschut op de proppen kwam: De boete voor het overtreden van de uitstootregels werd vervijfvoudigd, van 5.000 euro naar 25.000 euro per overtreding. 

Vier keer in de fout
Ook dat boetebedrag maakt weinig indruk, zo blijkt uit aantal overtredingen dat sinds eind januari is geregistreerd. In de afgelopen twee maanden ging het bedrijf vier keer in de fout, zo schreef de Omgevingsdienst afgelopen donderdag op haar website, en is het boetebedrag inmiddels opgelopen tot een ton.

Lees ook: Het is alweer raak: drie nieuwe dwangsommen voor Harsco in paar dagen

In dit geval geldt er een maximum van twaalf overtredingen, wat betekent dat het bedrijf nog maximaal acht keer over de schreef mag gaan voordat het totale boetebedrag van 300.000 euro kan worden geïnd. 

Harsco heeft inmiddels beroep aangetekend tegen de eerste last onder dwangsom, en bezwaar aangetekend tegen de tweede last onder dwangsom. Dat betekent, zo schrijft de Omgevingsdienst, dat het bedrijf 'juridisch in verweer gaat tegen de ingezette handhaving'. "Dus zal de rechter er iets over moeten zeggen", aldus een woordvoerder tegen NH Nieuws. 

Pannen
Ondertussen blijven de inspecteurs Harsco nauwlettend in de gaten houden. "De OD NZKG blijft controles uitvoeren op de wijze waarop pannen worden leeggemaakt en de maatregelen die het bedrijf neemt om stofverspreiding tegen te gaan." 

Lees ook: Tata-directeur: "Overkapping alleen is niet de enige oplossing tegen stofoverlast"

Om de stofverspreiding op korte termijn te reduceren, heeft Harsco het productieproces aangepast. Op langere termijn wil het bedrijf een overkapping bouwen, die het stof opvangt en voorkomt dat het over de naburige plaatsen IJmuiden en Wijk aan Zee waait. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!