Start van hoofdcontent

Haarlem

NL
V

Kruispunt in Haarlem 'gevaarlijkste' van Noord-Holland volgens verkeersmeldpunt

15 april 2019, 16.49 uur

Het Meldpunt Onveilig Verkeer, een onderzoek naar gevaarlijke verkeerssituaties in Noord-Holland, staat nu een week online. Ruim 4.500 mensen brachten hun stem uit. Het kruispunt van de Kick Smitweg en de Oudeweg in Haarlem heeft de twijfelachtige eer om de lijst nu aan te voeren.

"We zien hier regelmatig gevaarlijke situaties. Er zijn er nogal wat die door het rode licht rijden", vertelt Mien Eerhart. Ze zit met haar man buiten op een bankje aan de Oudeweg en heeft zicht op Noord-Hollands 'gevaarlijkste' kruispunt. 

Ongelukken
Volgens Mien valt het aantal zware ongelukken nog wel mee voor de deur en dat lijkt een wonder. "Er kwam een keer een auto vanaf het viaduct en die botste zo tegen een brommer aan. De bestuurder vloog wel een paar meter door de lucht", vertelt haar man.

Lees ook: Al ruim 700 gevaarlijke verkeerssituaties op de kaart gezet: stem mee!

Zo op het eerste gezicht is het ook best een onoverzichtelijke situatie, helemaal met een naastgelegen fietspad waar ook auto's overheen mogen rijden. De pijlen die op de grond zijn getekend, wijzen alle kanten op. En dan is er ook nog een 'ritsprobleem' voor de deur.

Ritsprobleem
Ton, een buurtbewoner, denkt dat dat laatste probleem de oorzaak is van veel ellende. "Veel automobilisten, maar ook vrachtwagenchauffeurs, zien hier pas heel laat dat ze de linkerbaan moeten hebben om rechtdoor te kunnen gaan. Dan moeten ze op het laatste moment nog ritsen en dat is gevaarlijk. Zeker op drukke dagen als er bijvoorbeeld races zijn in Zandvoort."

Lees ook: Heet Hangijzer: N203, de 'dodenweg' tussen Uitgeest en Castricum

Volgens Ton moet er een verkeersbord komen dat al veel eerder aangeeft dat de linkerbaan voor rechtdoor is en de rechterbaan voor rechtsaf.

Toeteren
Mien en haar man zitten dagelijks bij mooi weer voor de deur. "En dan steken ze allemaal hun handjes op en toeteren ze", zegt Mien. Maar leidt dat de automobilisten dan ook niet een beetje af? "Nee hoor", lacht Mien. 

Ook een gevaarlijke verkeerssituatie in jouw buurt doorgeven? Of stemmen op de reactie van een ander? Gebruik onderstaande kaart! Het meldpunt is nog tot en met 23 april geopend. 

NH / Paul Tromp