Ga naar Content
Amsterdam

Rechtszaken tegen vermeende omkopers oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers uitgesteld

15 april 2019, 12.17 uur · Aangepast 15 april 2019, 13.42 uur
Door: · Foto: ANP / Koen van Weel

De rechtszaken tegen drie bedrijven en hun directeuren die ervan verdacht worden oud-VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers te hebben omgekocht, zijn uitgesteld tot nader orde.

Vandaag zouden twee zaken worden behandeld. Eén bedrijf zou Hooijmaijers bijna 6.000 euro hebben betaald, de ander ruim 8.000 euro. De oud-gedeputeerde zou via zijn adviesbedrijf facturen hebben gestuurd voor geleverde diensten. Maar volgens het Openbaar Ministerie zouden die diensten nooit zijn geleverd, en was het een witwas-constructie om voordeel te krijgen bij provinciale projecten in de tijd dat Hooijmaijers nog gedeputeerde was van de provincie Noord-Holland.

Lees ook: Twee jaar en vier maanden cel voor oud-gedeputeerde Hooijmaijers

Hooijmaijers zelf moest in 2017 voor twee jaar en vier maanden de cel in, zo oordeelde de Hoge Raad. Een unieke uitspraak, want zelden moeten politici vanwege corruptie ook echt de gevangenis in. Hij zou van meerdere bedrijven in totaal ruim 300.000 euro hebben ontvangen. Zelf ontkende hij altijd te zijn omgekocht. De oud-gedeputeerde heeft zijn straf inmiddels uitgezeten en is sinds eind vorig jaar weer op vrije voeten.

Lees ook: Vermeende omkopers Hooijmaijers kopen vervolging af voor 100.000 euro

Tien bedrijf kochten in 2015 strafvervolging af voor in totaal 106.750 euro. Directeuren van twee van die bedrijven kregen daarnaast nog een taakstraf. De drie bedrijven en hun directeur die nu moeten voorkomen, hebben geweigerd te betalen en zeggen onschuldig te zijn.

De zaak tegen Cor de J. werd uitgesteld omdat hij door verhuizing van zijn bedrijf geen rechtbankstukken had ontvangen. Eerder werd al duidelijk dat de rechtszaak morgen tegen Jelle K. en zijn bedrijf niet kon doorgaan, omdat zijn advocaat ziek was. Dus werd uiteindelijk ook besloten de derde zaak tegen Harry L. en zijn bedrijf uit te stellen zodat alle zaken in één keer behandeld kunnen worden.

Planningsproblemen
Een teleurstelling voor alle partijen. Ook omdat al sinds 2017 is geprobeerd deze zaken in te plannen bij de rechtbank. Het OM zegt tegen NH Nieuws dat de rechtszaakbezetting het grote probleem is. Er is amper ruimte om zaken in te plannen en bovendien zijn dit complexe zittingen met meerdere verdachten, advocaten, rechters en officieren van justitie. Wanneer de zaken alsnog worden behandeld is dan ook nog onduidelijk. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!