Noord-Holland

Vermeende omkopers Hooijmaijers kopen vervolging af voor 100.000 euro

13 februari 2015, 17.49 uur · Aangepast 14 februari 2015, 09.07 uur · Foto: ANP - van Weel, Koen

Whatsapp

AMSTERDAM Tien personen die worden gezien als de vermeende omkopers van oud-VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers hebben een deal gesloten met het Openbaar Ministerie. Voor meer dan 100.000 euro hebben ze strafvervolging afgekocht.

Tijdens de tweede zittingsdag werd het OM gedwongen door het hof de lijst met personen af te geven. Dit op verzoek van de verdediging. De tien (Willem Giltjes, Frans Sodekamp, Meijer Concultancy & Development, Louis Meijer, Luigi Prins, HTel Investments, Thijs Evers, Ted Biesterbos, Amsterdam Waterfront BV en Ruud Jacobs) werden door het OM verdacht van valsheid in geschrift en/of omkoping. Door bedragen variërend van 5.000 tot 20.000 euro te betalen voorkwamen ze dat ze voor de rechter moeten komen. Tijdens de zitting in 2013, bleek ook al dat bouwbedrijf Ballast Nedam had geschikt met justitie. "Schandalig", zegt Hooijmaijers. "Het OM speelt een schimmig spelletje om mij te kunnen straffen. En ik zeg het nog maar een keer: ik ben onschuldig."

Taakstraf
Twee vermeende omkopers moet ondanks dat ze het OM hebben betaald ook een taakstraf uitvoeren. Projectontwikkelaar Willem Giltjes en Thijs Evers van Evers Consultancy hebben een werkstraf van 120 uur gekregen.

Opvallend was ook de deal met projectontwikkelaar Luigi Prins. Die wilde namelijk alleen betalen als zijn verhoor in de rechtszaal achter gesloten deuren zou plaats vinden en hij niet in de media zou worden genoemd. Uiteindelijk verscheen hij gisteren in het openbaar. Hij liet weten geld te hebben betaald voor de verkiezingskas van de VVD en er nooit een gunst voor terug te hebben gewild.

 #brekend .@OM_hogerberoep heeft voor met 10 bedrijven deals gesloten voor in totaal 106.750 euro. #RTVNH #Hooijmaijers

Whatsapp