Noord-Holland

NL
V

Twee jaar en vier maanden cel voor oud-gedeputeerde Hooijmaijers

14 februari 2017, 13.25 uur · Aangepast 29 juli 2020, 16.47 uur · Door Maarten Edelenbosch

AMSTERDAM Oud-VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers (55) moet definitief twee jaar en vier maanden de cel in vanwege omkoping, valsheid in geschrifte en het witwassen van geld. Dat heeft de Hoge Raad bepaald. Een unicum, want zelden moeten politieke bestuurders in Nederland vanwege corruptie de cel in.

Hooijmaijers werd in april 2015 in hoger beroep veroordeeld tot 2,5 jaar cel vanwege elf gevallen van omkoping. Daarbij had hij in totaal 276.000 euro ontvangen van met name bouwbedrijven om die te bevoordelen bij provinciale projecten in de tijd dat hij gedeputeerde was. Vrijwel gelijk kondigde de oud-gedeputeerde aan in cassatie te gaan tegen de uitspraak, omdat hij altijd heeft gezegd onschuldig te zijn. 

Lees ook: De affaire Hooijmaijers: een overzicht

Na zeven jaar volgde vandaag schriftelijk het slotstuk in deze zaak. Daarin werd duidelijk dat Hooijmaijers dus twee jaar en vier maanden de cel in moet. De straf valt twee maanden lager uit omdat het Hof te lang heeft gedaan om de stukken bij de Hoge Raad aan te leveren waardoor de zaak langer heeft geduurd dan nodig. Het betekent overigens niet dat hij gelijk de gevangenis in moet. Thuis zal de oud-gedeputeerde een brief ontvangen om zich te melden bij de gevangenis, maar dat kan nog zomaar enkele maanden duren. 

'Ik blijf strijden voor heropening van de zaak'
In een reactie aan NH laat Hooijmaijers weten teleurgesteld te zijn. "Er is helemaal niet inhoudelijk naar de zaak gekeken, maar alleen naar de technische kant. Ik vind het onbegrijpelijk, omdat ik nooit geld in eigen zak heb gestoken. Dat is ook nooit bewezen."

Zoals altijd blijft de oud-gedeputeerd ook nu nog strijdbaar: "Vanuit de gevangenis blijf ik strijden om de zaak heropend te krijgen." Hoe het nu verder gaat durft hij niet te zeggen. "Ik heb geen idee en wacht het verder maar af. Maar ik zal de gevangenis in moeten. En dat vind ik niet zozeer erg voor mijzelf, maar wel voor mijn gezin", vertelt hij geëmotioneerd.

ANP - van Weel, Koen