Ga naar Content
IJmond

Spannende dag voor Tata Steel: fusie staat op het spel

12 april 2019, 11.45 uur · Aangepast 12 april 2019, 12.15 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

De fusie tussen Tata Steel en het Duitse ThyssenKrupp staat op het randje van de afgrond. Het Indiase moederbedrijf Tata wil namelijk verschillende afspraken van tafel vegen, om zo aan de eisen van de Europese Unie te voldoen. Maar vakbond FNV is hier fel op tegen. Om 12.00 uur praten de hoofdrolspelers van deze kwestie met elkaar. "De samenwerking staat op het spel."

De goedkeuring van de Europese Commissie leek een kwestie van tijd, na drie jaar onderhandelen over hoe een samenwerking te vormen tussen Tata Steel en Thyssengroup. Echter, de Europese Commissie wees de fusie af: het bedrijf zou te groot worden. 

Lees ook: Onderhandelingen FNV en Tata Steel om loonsverhoging voorlopig 'niet succesvol'

Het moederbedrijf uit India had al snel wisselgeld voor de Europese Commissie klaar. De verkoop van de verzinklijn Segal en verpakkingsstaalbedrijf Van Troste en Duffel zou voor toestemming zorgen, luidde de gedachte. Maar die gedachte schoot bij de FNV in het verkeerde keelgat.

'Ik ben betrouwbaar'
De afspraak was dat alle fabrieken die behoren tot Tata Steel Nederland tot Tata Steel Nederland blíjven behoren, waaronder Segal. De topmannen in India willen die afspraak aan de kant schuiven om een oplossing aan de Europese Commissie te bieden.

"Ik ben een betrouwbare partner. En ik verwacht dat ook van de andere kant", vertelt Aad in 't Veld van de vakbond FNV. "Om 12.00 uur zit de FNV-bestuurder van de tafel om die afspraken te bewaken.

Omgekeerde wereld
In 't Veld verwacht echter dat de afspraken geen stand zullen houden. "Ze verrassen ons hier mee. Ik zou zeggen: je praat eerst met de partijen met wie je een contract hebt en daarna met de Europese Commissie", aldus In 't Veld. "Niet andersom."

Lees ook: FNV en Ondernemingsraad furieus: fel verzet tegen fusiemaatregelen Tata Steel

De FNV heeft de messen al geslepen, mocht het moederbedrijf de eerder gesloten deal opdoeken. "We zijn een sterke vakbond. Daar kan Tata Steel India zich wel eens in vergissen", besluit In 't Veld, die een gang naar de rechter niet uitsluit. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!