Ga naar Content
IJmond

FNV en Ondernemingsraad furieus: fel verzet tegen fusiemaatregelen Tata Steel

11 april 2019, 17.50 uur · Aangepast 12 april 2019, 09.30 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

De vakbond FNV schroomt niet juridische stappen te ondernemen tegen de top van Tata Steel in India. De leiding van het staalconcern weigert de in België gevestigde verzinklijn Segal en het verpakkingsstaalbedrijf Van Troste en Duffel af te stoten.

Daar is vakbond FNV absoluut niet blij mee. Het niet afstoten van de verzinklijn en het verpakkingsstaalbedrijf kan namelijk grote gevolgen hebben voor de winst en werkgelegenheid in Nederland. Segal wordt namelijk volledig vanuit IJmuiden aangestuurd.

Doordat de joint venture die ontstaat na de fusie van Tata met ThyssenKrupp een te groot marktaandeel krijgt, wil de Europese Commissie dat het nieuwe bedrijf kleiner wordt. Het overkoepelende Tata Steel Limited in India heeft daarop voorgesteld de twee onderdelen te verkopen. 

"Onbespreekbaar", vindt Aad in 't Veld van de FNV. De vakbond is 'overvallen' door de mededeling vanuit India. Morgen, als de Indiase top voor overleg in Nederland is, zal de vakbond de onderhandelaars aan de afspraken herinneren: 

Tekst loopt door onder video

Fusie Tata - NH Nieuws

Segal in Begië, waar uit IJmuiden afkomstig staal wordt gegalvaniseerd, is nauw verweven met Tata Steel. Afstoten  zal een kettingreactie teweeg brengen, vermoedt Frits van Wieringen van de Centrale Ondernemingsraad (COR): 

Tekst loopt door onder video

Q2 Fusie Tata - NH Nieuws

De directie van Tata Steel Nederland zegt dat in het kader van de goedkeuring voor de joint venture afspraken met de aandeelhouder in India zijn gemaakt, 'waaronder het behoud van de geïntegreerde waardeketen van Tata Steel in IJmuiden.'

Lees ook: Tata Steel Nederland verzet zich tegen fusiemaatregelen

"We zullen er op toezien dat deze afspraken worden nagekomen en zullen daarop nadrukkelijk toezien", aldus de directie in een reactie.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!