Ga naar Content
IJmond

Onderhandelingen FNV en Tata Steel om loonsverhoging voorlopig 'niet succesvol'

14 maart 2019, 13.33 uur · Aangepast 14 maart 2019, 14.00 uur
Door: · Foto: Fred Segaar/NH Nieuws

De onderhandelingen tussen FNV Metaal en Tata Steel om een loonsverhoging van 5 procent zijn gisteren volgens de vakbond niet succesvol verlopen. De staalfabriek komt nog niet verder dan een verhoging van ruim 4 procent na twee jaar.

In het eerste jaar vindt een verhoging van 2,2 procent plaats en in het tweede jaar volgt opnieuw een verhoging van 2,2 procent.

Mager loonbod
"Met het zeer magere loonbod nemen ze onze looneis niet serieus en worden verdere onderhandelingen geblokkeerd", zo meldt de bestuurder van FNV Metaal Aad in 't Veld in een persbericht. Volgens de vakbond heeft de fabriek wel de middelen om hun werknemers een goede loonsverhoging te geven. "Tata Steel staat er goed voor. De prijzen zijn goed, er is veel vraag en het bedrijf maakt winst."

"Er wordt flink geïnvesteerd in de fabrieken, maar er moet nu ook eens in mensen geïnvesteerd worden. Dat maakt het bedrijf niet alleen aantrekkelijker voor nieuwkomers op de arbeidsmarkt, maar je kunt zo ook uitstroom tegengaan", vervolgt de bestuurder.

Lees ook: FNV onderhandelt met Tata Steel over 'stevige looneis' van vijf procent

Ook wil FNV Metaal dat de loonschalen voor jonge medewerkers worden afgeschaft, te beginnen met die voor 19-jarigen: "Tata Steel heeft nog niets toegezegd dat medewerkers in hun portemonnee gaan merken, dat vind ik ronduit teleurstellend. Ook wil Tata Steel geen beter loonbod doen, zolang wij vasthouden aan een eenjarige cao." 

Huidige cao
In de huidige cao zijn volgens de vakbond wel goede afspraken gemaakt voor een zogenoemde generatiepact. Daarmee kunnen ouderen eerder stoppen met werken, zodat jongeren voor hen in de plaats kunnen komen. Die cao verloopt op 1 april.

De eerste gesprekken tussen FNV Metaal en Tata Steel vonden plaats op 28 februari. Op 27 maart vervolgen de partijen opnieuw de onderhandelingen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!