Ga naar Content

Je eigen huis bouwen of een tiny house: jongeren nemen zelf initiatief voor eigen woning

Door het schreeuwende tekort aan betaalbare starterswoningen moeten jongeren noodgedwongen hun dorp of gemeente verlaten. Steeds vaker leidt dat tot creatieve ideeën om toch in het ouderlijk dorp te blijven. Met een aantal lotgenoten een eigen straat bouwen bijvoorbeeld, zoals in Dirkshorn gebeurt.

Acht keer wordt vandaag de champagne ontkurkt in Dirkshorn: het dorp heeft er een straat met nieuwe woningen bij. Niet omdat de gemeente het plan had de woningen te bouwen, maar op initiatief van een groepje jongeren zelf.

Jongeren Dirkshorn krijgen sleutel - NH Nieuws

Het begon met een handtekeningenactie, vertelt nieuwbakken eigenaar Rens Zuurbier. "We willen de jeugd in het eigen dorp houden. We hebben een werkgroep opgezet om met de gemeente in contact te komen en geschikte plekken te zoeken", vertelt hij enthousiast. "Wij krijgen op een gegeven moment ook kinderen en dergelijke. Die gaan op sportclubs en zorgen voor reuring. Voor het dorp is dat ook belangrijk", vult een andere woningeigenaar hem aan.

Waarland
Een paar kilometer verderop in Waarland liepen jongeren tegen hetzelfde probleem aan: "Veel huizen zijn te duur voor starters of doorstarters en ik wil liever een nieuw huis voor mijn vrouw en kind", zei Cas Bommer eerder tegen NH Nieuws. Inmiddels is het dorp dankzij een soortgelijk initiatief een straat met betaalbare starterswoningen rijker. 

Wethouder Jelle Beemsterboer laat weten dat het voor gemeente soms een hele strijd kan zijn om snel extra woningen te bouwen. Hij is daarom ook vol lof over het initiatief van de jongeren:

Tekst gaat door onder video

Jongeren nemen zelf initiatief voor betaalbare woningen: wethouder Beemsterboer reageert - NH Nieuws

Woningnood in Noord-Holland
De NVM luidt de noodklok over de nieuwbouw. Nieuw gebouwde huizen zijn zo duur geworden dat steeds minder mensen het kunnen betalen. Uit onderzoek van NH Panel blijkt dat veel provinciegenoten zich gevangen voelen in hun eigen woning. Toch zorgt de krapte ook voor creativiteit.

"Door een stapeling van factoren worden nieuwbouwwoningen voor veel mensen te duur", concludeert NVM-voorzitter Ger Jaarsma. Gemiddeld kost een nieuwbouwwoning in Nederland 369.000 euro, met uitzondering van de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. Hier kost een woning gemiddeld meer dan vier ton.

Sociale huurwoningen blijken ook niet voorhanden. De top tien van gemeenten met de langste inschrijftijd ligt in Noord-Holland, bleek uit onderzoek van RTL. Uitschieter is Wormer met een wachttijd van 29,4 jaar. Gemiddeld genomen staat men negen jaar op een wachtlijst.  

'36.000 duizenden wachtenden voor u'
Lange wachttijden, daar weten ze in het 't Gooi ook alles van: de bouw van sociale woningen blijft ver achter bij de lengte van de wachtlijst. Maar liefst 36.000 mensen staan op de wachtlijst voor een woning.

Tekst gaat door onder video

Bouw sociale woningen Gooi blijft ver achter bij lengte wachtlijst - Joost Lammers / NH Nieuws

Uit onderzoek van NH Nieuws blijkt dat de ambitie van de Gooise gemeenten is om de komende jaren bijna 9.000 woningen bij te bouwen. Dat is niet alleen nieuwbouw. Woningzoekers lijken daardoor steeds creatiever te worden. Er worden leegstaande gebouwen klaar gemaakt voor bewoning, zo ook de Apostolische kerk in Weesp. 

Tiny houses, vakantieparken en deelwoningen
Er zijn nog meer initiatieven om niet tot je dertigste thuis te hoeven blijven wonen. Eén daarvan is een zogenoemd tiny house. Meerdere gemeenten gaven de afgelopen tijd groen licht voor de bouw van de miniwoningen. 

Lees ook: Grote belangstelling Enkhuizers voor Tiny Houses

Ook steeds meer vakantieparken worden gebruikt als uitvalbasis, meestal voor een korte periode. Permanent wonen in een vakantiewoning is namelijk niet toegestaan. Daarnaast wordt het delen van een huis met een groepje vrienden steeds populairder. Men deelt dat de woon- en badkamer, maar heeft een eigen slaapkamer. 

Lees ook: Rijpers zelf projectontwikkelaar van woningbouwproject in historisch dorp

Een andere manier om aan een woning te komen, is door zelf een woningbouwcorporatie op te richten. Zo zijn een aantal Rijpers projectontwikkelaar geworden voor het bouwen van woningen in het centrum van hun dorp. Toen de locatie van de voormalige Jozefschool beschikbaar kwam als herbouwlocatie, wilden ze zelf controle houden over wat, hoe en voor wie er gebouwd ging worden in het pittoreske De Rijp.

Voor de jongeren uit Dirkshorn is de zoektocht in ieder geval geëindigd. "Maar mijn zusje zoekt ook nog een huis", laat een bewoner weten. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: NH Nieuws / Daphne Jacobson