Ga naar Content

Creativiteit op de woningmarkt: Niet bidden, maar wonen in een kerk

Krapte op de woningmarkt. Er is gewoonweg veel vraag naar woningen, ook in 't Gooi. Uit onderzoek van NH Nieuws blijkt dat de ambitie van de Gooise gemeenten is om de komende jaren bijna 9.000 woningen bij te bouwen. Dat is niet alleen nieuwbouw. Er worden steeds vaker leegstaande gebouwen klaar gemaakt voor bewoning.

Hoe gaat Noord-Holland om met de vastzittende woningmarkt?
Noord-Hollanders voelen zich gevangen in hun eigen woning. Ze zien geen mogelijkheden om binnen hun eigen gemeente naar een andere betaalbare huur- of koopwoning te verkassen. Dat blijkt uit onderzoek van NH Panel, waarvoor ruim 1.200 provinciegenoten over hun woningmarkt werden bevraagd.

In de Apostolische kerk in Weesp wordt op dit moment hard gewerkt om vier woningen te realiseren. Voor vastgoedondernemer Cees van Vliet het leukste om te doen. "Wat wij liever niet willen is iets platgooien en er nieuwbouw van maken. Onze hobby is om dit soort gebouwen weer voor de komende honderd jaar bewoonbaar te maken", vertelt Van Vliet. Hij is ook eigenaar van de Laurentiuskerk en ook daar bezig om er woningen in te maken.

Lees ook: Nieuw ontwerp afgebrande Laurentiuskerk Weesp gepresenteerd

Het blijft niet alleen bij kerken. Veel kantoorruimte stond de afgelopen jaren leeg. Zo ook kantoren aan de Amstellandlaan in Weesp. Daarom is besloten ze om te bouwen tot appartementen. Ronald Lindenberg is bouwkundige en heeft het ontwerp gemaakt voor deze appartementen. "De grootste uitdaging is om te kijken hoe je zo simpel mogelijk een geschikte woning kunt creëren."

Lees ook: 'Voor ouderen zijn er woonsubsidies, voor jongeren zijn die er niet'

Maar de bestaande constructies vormen ook vaak een uitdaging:

Creativiteit op de woningmarkt: Niet bidden maar wonen in een kerk - NH Nieuws

Klik hier voor ons hoofdverhaal en alle andere regionale verhalen over de vastzittende Noord-Hollandse woningmarkt.

Foto: Cees van Vliet