Start van hoofdcontent

West-Friesland

NL
V

Hoornse Sylvia die zelf haar verkrachter opspoorde geëerd door Pieter van Vollenhoven

10 april 2019, 16.51 uur · Aangepast 10 april 2019, 22.04 uur

Sylvia Veld heeft de Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven Penning ontvangen voor haar getoonde moed, omdat ze zelf haar verkrachter opspoorde. De Hoornse kreeg de onderscheiding van de naamgever zelf, die ook voorzitter is van de Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV).

"Het voelt heel dubbel. Het is voor heldenmoed, maar zo ziet ik het zelf niet. Maar ik vind het mooi om deze penning te krijgen", aldus Sylvia. 

Sylvia kwam in het nieuws nadat bleek dat niet de politie, maar voornamelijk zijzelf verantwoordelijk was voor het opsporen van haar verkrachter. Na een avondje stappen in Hoorn, werd ze aangevallen door Mohamed M. Ze voelde zich niet serieus genomen toen ze aangifte deed, en ging samen met familievriend Robert Vinkenborg op onderzoek uit. 

Lees ook: Sylvia spoorde haar verkrachter zelf op: 'moest hem verleiden via dating-app'

M. had ook haar telefoon gestolen, maar via de computer kon ze deze blijven volgen. Ze zag dat dat hij haar dating-app gebruikte. Door hem te verleiden via een dating-app, wist Sylvia te achterhalen waar haar verkrachter woonde. Pas maanden later werd M. gearresteerd. De politie heeft erkend fouten te hebben gemaakt en te werken aan veranderingen.

Lees ook: Veranderingen bij zedenpolitie gaan nog maanden duren

Uiteindelijk werd Mohamed M. veroordeeld tot 1,5 jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk voor poging tot verkrachting. Daadwerkelijk verkrachting kan niet worden bewezen. Ook wordt de man van Somalische afkomst het land uitgezet. 

Lees ook: Sylvia mogelijk opnieuw bedreigd door verkrachter: "Je gaat dood"

'Vind haar doortastendheid en moed fantastisch'
Pieter van Vollenhoven is onder de indruk van het verhaal van Sylvia. "Wat haar is overkomen en hoe ze zich heeft gered is al moedig, en getuigt van doorzettingsvermogen. Maar de tragedie is dat de politie haar erg in de steek laat. Maar door haar toedoen is de dader gepakt. Dus ik vind haar doortastendheid en moed fanstastisch."

"Dat zijn mooie woorden, dat doet me wel wat", reageert Sylvia. "Ik ben in ieder geval blij dat mijn verhaal weer onder de aandacht is. Want de zedenpolitie heeft wel wat verbeteringen doorgevoerd, maar nog lang niet genoeg. Maar er loopt nog een groot landelijk onderzoek. Hopelijk komt daar nog wat uit."

Bekijk hier ook de uitgebreide reportage die we maakten met Sylvia Veld

Sylvia Veld spoorde haar verkrachter op

NH Nieuws