HOORN Het onderzoek naar het handelen van de politie in zedenzaken wordt deze zomer afgerond. Dat betekent dat het nog maanden gaat duren voordat er veranderingen kunnen worden doorgevoerd. Tweede Kamerlid Attje Kuiken (PvdA) vindt het pijnlijk. "Het is verschrikkelijk, maar ik kan er nu niets aan doen, behalve de minister over dit onderwerp aan de tand blijven voelen."
Aanleiding voor het onderzoek is het verhaal van Sylvia Veld uit Hoorn, die haar eigen verkrachter opspoorde omdat de politie niets deed. Zelfs nadat ze alle gegevens over haar verkrachter overhandigde aan de politie, werd er wekenlang niks mee gedaan.
Lees ook: Sylvia spoorde eigen verkrachter op: 'moest hem verleiden via dating-app'
De situatie was en is nog steeds traumatisch voor Sylvia en daarom schreef ze er een boek over, genaamd "De jacht op mijn verkrachter". "Ik hoop dat de politie mijn boek gaat lezen, want ze kunnen echt iets leren over hoe ik het allemaal heb ervaren", vertelt Sylvia.
Vandaag werd het eerste exemplaar overhandigd aan Tweede Kamerlid Attje Kuiken omdat zij zich vanaf het begin heeft hardgemaakt voor veranderingen in de bejegening van slachtoffers in zedenzaken. "Het is belangrijk dat ze gelijk aangifte kunnen doen en niet gelijk naar huis worden gestuurd en twee weken later weer terug mogen komen."
Landelijke aanpak
Ook pleit de politicus voor een landelijke aanpak. "Overal bij alle bureau's moeten agenten zijn die weten hoe ze moeten handelen in zedenzaken. Het zou niets uit moeten maken of er aangifte in Rotterdam of in Leeuwarden wordt gedaan."
Lees ook: Minister krijgt vragen na fouten in Hoornse zedenzaak: "Dit is het topje van de ijsberg"
Voordat die veranderingen kunnen worden ingevoerd, moeten eerst de onderzoeksresultaten worden afgewacht. Daaruit moet blijken of de fouten die door de politie in Hoorn zijn gemaakt, ook elders in het land voorkomen.