Ga naar Content

Hertenfluisteraar vreest voor ongelukken in Zandvoort: "Dieren niet voeren, houd afstand!"

Nu de zon schijnt, trekken drommen toeristen weer richting Zandvoort. En wat is nu leuker dan een selfie maken met de herten die zich bijna dagelijks in het kustdorp laten zien? Hertenfluisteraar Willem van der Sloot houdt zijn hart vast, want hij heeft het de afgelopen weken al een paar keer bijna mis zien gaan.

Ook vandaag liggen de herten bij een voetbalveldje in het dorp van het zonnetje te genieten. "Hallo mannen", zegt Willem. "Dit zijn vier van onze dertig vaste dorpsbewoners."

Niet voeren
Met het oog op het komende zomerseizoen wil Willem alvast waarschuwen. "Voer ze niet, dat is verboden. Veel mensen proberen ze met voer te lokken en proberen dan een selfie met het hert te maken. Een foto maken mag, maar houd afstand."

Vorige week nog zag hij hoe een groep van zo'n vijftig mensen op de beesten afstormde en 'bijna op ze wilden gaan zitten'. De herten schrokken daarvan en stoven vervolgens alle kanten op. En dat kan natuurlijk weer de nodige gevaren in het verkeer opleveren.

Lees ook: Afschieten herten Waterleidingduinen ligt op schema: 80 per week

Dierenwinkel
Bij de dierenwinkel in Zandvoort krijgen de laatste tijd vaak dezelfde vraag: 'Wat mag ik de herten voeren?' "Gewoon niet doen", zegt Eugenie van Soest, eigenaar van de winkel. "Mensen vinden het zielig dat ze in het dorp rondlopen en denken dat ze niks te eten hebben. Dat is dus niet waar. Ze hebben misschien wel meer te eten in het dorp dan in de duinen."

Maar het zijn niet alleen toeristen, maar ook Zandvoorters die de vraag stellen. "Maar ze willen ook weten wat ze bijvoorbeeld aan vossen mogen geven. Dat is dus ook niet handig."

Lees ook: Klein feestje in de Zandvoortse duinen om plaatsing hertenhek

"Niet voeren en houd je hond aan de lijn. En houd dus afstand met foto's maken", vat Willem zijn waarschuwing samen. Dat dat laatste geen loos advies is, wordt duidelijk als de herten lijken te schrikken van de camera van NH Nieuws.

Ze lopen de weg op, maar zoals vaker weet Willem ongelukken te voorkomen door de roedel weer de juiste kant op te drijven.  

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: NH Nieuws