Het afschieten van damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen verloopt volgens schema. Sinds 1 november vorig jaar hebben boswachters gemiddeld 80 herten per week afgeschoten. Het 'beheerseizoen' loopt tot eind maart.
Waternet schiet de herten af om het overschot terug te dringen. Doordat er te veel herten in de duinen leven, is er te weinig voedsel voor de dieren. Bovendien ontstaat er schade aan de natuur en hebben andere dieren moeite om te overleven.
Lees ook: Leeuwenpoep smeren op spoor in Zandvoort
Ook is er veel gevaar voor het verkeer omdat de herten straten en rails oversteken op zoek naar voer. Dat speelt vooral in Zandvoort, waar de herten op het spoor lopen en het autoverkeer hinderen tijdens de donkere winteravonden. Met een hek en zelfs leeuwenpoep wordt daarom geprobeerd om de damherten in de duinen te houden.
Vergunning
In de winter van 2016/2017 schoten boswachters al 1329 herten. Vorig jaar winter ging dat om 1440. Doordat de afschot nu op schema ligt, komt het aantal geschoten herten ook deze weer op ongeveer dat aantal uit.
Na de vorige afschotperiode waren er nog iets minder dan 3000 damherten over. Voor dit zogeheten 'actief beheren' hebben de beheerders van de duinen een vergunning van de provincie. Het beheerplan van Waternet duurt vijf jaar vanaf 2016. De bedoeling is dat er 2021 nog zo'n achthonderd herten over zijn in de Waterleidingduinen. Als dat zo is, is afschot niet meer nodig.
Lees ook: Herten 'schieten' als protest tegen afschieten herten Waterleidingduinen
Het hertenvlees gaat naar een wildgroothandel in Amsterdam die het verdeelt onder restaurants, slagers en poeliers in Amsterdam en omgeving. Ook gaat een deel van het vlees naar de Voedselbank.