Ga naar Content

Klein feestje in Zandvoortse duinen om plaatsing hertenwerend hek te 'vieren'

Met warme chocolademelk en hapjes is de plaatsing van het achthonderd meter lange hertenwerende hek in de Waterleidingduinen vandaag gevierd. Het eerste Zandvoortse burgerinitiatief moet voorkomen dat herten het dorp intrekken.

"Ik houd niet van hekken, maar ik snap wel dat het soms nodig is", aldus burgemeester Niek Meijer van Zandvoort. Hertenfluisteraar Willem van der Sloot knikt instemmend. Met enkele andere betrokken Zandvoortse burgers 'vieren' ze dat het hek er na twee jaar eindelijk staat. 

Lees ook: Hertenfluisteraar Willem baalt enorm van stilleggen bouw hek: "het is ongehoord!"

'Liever eerder'
Willem en zijn compagnons zijn tevreden, maar hadden gehoopt dat het hek er al iets eerder zou staan. "Voor de bronsttijd, want daarna gaan ze weer het dorp in. Daarom zijn er nu weer een stuk of dertig in het dorp. Waaronder de Bruine, het slimste dier van Nederland", aldus Willem.

De bouw van het hek liep vertraging op, omdat er bezwaar tegen was aangetekend. Te lelijk, vond de betreffende klagende Zandvoorter. Hoe de herten in het dorp nu terug naar de duinen moeten, weet niemand. "Dat moeten de burgemeester en Waternet maar bedenken", aldus Willem. Toch heeft de burgemeester niet onmiddellijk een oplossing paraat. 

Lees ook: Burgemeester en hertenfluisteraar smeren leeuwenpoep op Zandvoortse spoor

Balans
Burgemeester Meijer juicht het burgerinitiatief toe en vindt het belangrijk dat daar vandaag even bij stilgestaan wordt. "Ik denk dat af en toe een damhert in Zandvoort best kan, maar als je het beheer goed op orde hebt kan je misschien zelfs gaan nadenken of de hekken nog wel nodig zijn", aldus Meijer.

In de duinen vindt het beheer, het afschieten van een deel van de damhertenpopulatie, nu plaats. Misschien dat het hek van de Zandvoorters dan over een paar jaar weer uit de grond gehaald kan worden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: NH Nieuws / Paul Tromp