Ga naar Content
Gooi

Vastgoedondernemer blokkeert opnieuw openbaarmaking geheime documenten

8 april 2019, 10.36 uur
Door: · Foto: Joost Lammers / NH Nieuws

Vastgoedondernemer KNSF Vastgoed heeft bezwaar gemaakt tegen openbaarmaking van enkele tientallen geheime documenten. De rechter bepaalde in februari dat de gemeente Gooise Meren deze stukken aan NH Nieuws moest verstrekken, maar dat is nu voor de zoveelste keer vertraagd.

KNSF Vastgoed heeft beroep aangetekend tegen de uitspraak, waardoor de Raad van State nu zich moet buigen over de zaak. Het is de zoveelste poging om openheid over de deal tussen de vastgoedondernemer en de toenmalige gemeente Muiden te vertragen. 

Lees ook: Rechter dwingt gemeente Gooise Meren tientallen geheime documenten openbaar te maken

Na jaren van onenigheid tussen de projectontwikkelaar KNSF en de gemeente Muiden werd begin 2014 een geheime overeenkomst gesloten om het geschil te beslechten. Een grote schadeclaim van KNSF was daarmee van tafel, maar de volledige inhoud van de afspraken is tot op de dag van vandaag onbekend. De afspraken die daar werden gemaakt, hebben nog steeds invloed op het beleid van Gooise Meren. 

Documenten verdwenen
In 2015 diende NH Nieuws een WOB-verzoek in bij de toenmalige gemeente Muiden (inmiddels gemeente Gooise Meren), om openheid te krijgen over de bouw van de nieuwe woonwijk De Krijgsman op het terrein van de oude KNSF-kruitfabriek. De gemeente weigerde in eerste instantie een hoop documenten vrij te geven. 

Lees ook: Slotaflevering documentaireserie De laatste oogst: deel 4, lente 2018

Toen NH Nieuws daarop een rechtszaak aanspande, werd er door Gooise Meren verkondigd dat de documenten waren verdwenen tijdens de fusie van de gemeente Muiden tot de gemeente Gooise Meren. Nadat de rechter daarna aanvoerde dat de gemeente dan maar beter moest zoeken naar de documenten, kwamen er zes verhuisdozen vol documenten boven water.

Wat te verbergen?
De rechter bepaalde in februari van dit jaar dat van die ruim 400 documenten er in ieder geval 29 moeten worden vrijgegeven. Daarnaast eist de rechter dat de gemeente voor de overige documenten opnieuw moet beargumenteren waarom deze geheim moeten blijven. 

Lees ook: Gemeente raakt documenten 'kwijt' van groot vastgoedproject

Tegen de openbaarmaking van die 29 documenten is KNSF nu in beroep gegaan en naar verwachting zal openbaarmaking daardoor zeker een jaar worden uitgesteld. Het is onduidelijk wat er in de documenten staat.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!