Ga naar Content
Gooi

Rechter dwingt gemeente Gooise Meren tientallen geheime documenten openbaar te maken

22 februari 2019, 16.58 uur · Aangepast 23 februari 2019, 11.02 uur
Door: · Foto:

De rechter heeft uitspraak gedaan in de zaak van NH Nieuws tegen de gemeente Gooise Meren. Tientallen documenten over het KNSF-terrein in Muiden moeten worden vrijgegeven.

In 2015 diende NH Nieuws een WOB-verzoek in bij de toenmalige gemeente Muiden (inmiddels gemeente Gooise Meren), om openheid te krijgen over de bouw van de nieuwe woonwijk De Krijgsman op het terrein van de oude KNSF-kruitfabriek.

Na jaren van onenigheid tussen de projectontwikkelaar KNSF en de gemeente Muiden werd begin 2014 een geheime overeenkomst gesloten om het geschil te beslechten. Een grote schadeclaim van KNSF was daarmee van tafel, maar de volledige inhoud van de afspraken is tot op de dag van vandaag onbekend.

Lees ook: Slotaflevering documentaireserie De laatste oogst: deel 4, lente 2018

De afspraken die daar werden gemaakt, hebben nog steeds invloed op het beleid van Gooise Meren. Het heeft onder meer gevolgen gehad voor de voetbalclub, de volkstuinders en ook de inwoners van Gooise Meren betalen eraan mee. Genoeg argumenten om de gemeente vier jaar geleden om openheid van zaken te vragen. 

Documenten 'verdwenen'
De gemeente weigerde in eerste instantie een hoop documenten vrij te geven. Toen NH Nieuws daarop een rechtszaak aanspande, werd er door Gooise Meren verkondigd dat de documenten waren verdwenen tijdens de fusie van de gemeente Muiden tot de gemeente Gooise Meren.

Nadat de rechter daarna aanvoerde dat de gemeente dan maar beter moest zoeken naar de documenten, kwamen er zes verhuisdozen vol documenten boven water.

Lees ook: Gemeente raakt documenten 'kwijt' van groot vastgoedproject

De rechter bepaalt nu dat van die ruim 400 documenten er in ieder geval 29 moeten worden vrijgegeven. Daarnaast eist de rechter dat de gemeente voor de overige documenten opnieuw moet beargumenteren waarom deze geheim moeten blijven.

Als dat niet binnen zes weken kan worden gedaan, krijgt Gooise Meren elke week een dwangsom van 1.000 euro. Daarnaast moet de gemeente de proceskosten van de rechtszaak betalen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!