Ga naar Content
Noord-Holland

Coalitie nog ver weg: GL en PvdA willen niet in zee met Forum voor Democratie

29 maart 2019, 16.25 uur · Aangepast 29 maart 2019, 17.09 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

Als het de grootste partij van Noord-Holland, Forum voor Democratie, niet lukt om een coalitie te sluiten met andere partijen, staat GroenLinks klaar om het stokje over te nemen en het initiatief te nemen voor een nieuwe coalitie. Dat schrijft GroenLinks Noord-Holland op haar website.

Uit het bericht valt op te maken dat het nauwelijks voor te stellen valt dat GroenLinks met Forum voor Democratie in zee gaat, als de regionale afsplitsing van de partij van Thierry Baudet aan zou kloppen. "Het is op dit moment niet duidelijk wat het Forum voor Democratie met Noord-Holland wil. De paar punten die zij noemen, zoals geen nieuwe windmolens en zonneweides, staan haaks op onze plannen om Noord-Holland klaar te maken voor de toekomst. [...] Een coalitie met het Forum voor Democratie en GroenLinks is dan ook moeilijk voor te stellen", zo vindt GroenLinks.

Lees ook: Lijsttrekker Forum reageert voor het eerst: "Dit succes is een enorme verrassing"

PvdA sluit FvD uit
De kans dat Forum in de PvdA een samenwerkingspartner vindt, lijkt zo mogelijk nog kleiner. In een tweet van de sociaaldemocratische partij is te lezen dat fractievoorzitter Adnan Tekin er een duidelijk standpunt op nahoudt: "Wij kunnen niet samenwerken met Forum voor Democratie. Niet omdat wij hen uitsluiten, maar omdat Forum de fundamentele waarden die aan de basis van onze sociaal-democratische maatschappijvisie liggen uitsluit en daarmee de PvdA uitsluit."

(Artikel gaat verder onder de tweet)

Forum voor Democratie werd bij de verkiezingen van vorige week de grootste in onze provincie. Van de 55 zetels in de Provinciale Staten bekleedt FvD er de komende jaren 9. Hoewel GroenLinks minder stemmen trok, was de hoeveelheid kiezers die voor GL koos goed voor hetzelfde aantal: 9. Ook de VVD behaalde dat zetelaantal.

Lees ook: Alle stemmen zijn geteld: Forum voor Democratie grootste partij in Noord-Holland

'Geen nieuws'
Jeroen de Vries van de Noord-Hollandse afdeling van Forum voor Democratie laat in een reactie slechts weten dat er 'op dit moment geen nieuws is'. Hij heeft geen behoefte te reageren op de afstandelijke houding van GL en de PvdA. "We wachten de gesprekken die de informateur maandag nog heeft even af."

Fractievoorzitter Cees Loggen (VVD) zegt in een reactie dat de Noord-Hollandse FvD-fractievoorzitter Johan Dessing de liberalen er eerst van zal moeten overtuigen dat hij een stabiele fractie heeft, voor er überhaupt sprake kan zijn van een mogelijke samenwerking.

Elke dag een verrassing
Loggen wil verder kwijt dat hij de indruk heeft dat Dessing afstand heeft genomen van Baudets veelbesproken standpunten over de rol en positie van vrouwen en zijn omstreden uitspraken over een verband tussen ras en intelligentie. "Maar willen we met een partij in zee gaan, dan moet dat wel een stabiele partner zijn. En daarvoor moet je elkaar kennen. Dat is nog niet zo. Sterker, het is nog dagelijks een verrassing wat Forum wil."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!