Ga naar Content
Noord-Holland

Alle stemmen zijn geteld: Forum voor Democratie grootste partij in Noord-Holland

22 maart 2019, 14.05 uur · Aangepast 22 maart 2019, 15.19 uur
Door: · Foto: ANP Foto

Forum voor Democratie heeft nu officieel de meeste stemmen behaald tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten in Noord-Holland. De partij heeft 1.300 stemmen meer dan GroenLinks behaald.

Dat meldt de provincie Noord-Holland op haar website. De strijd beloofde al nek-aan-nek te worden in de aanloop naar de verkiezingen, maar dat het verschil zo klein zou zijn, hadden weinigen verwacht. 

Lees ook: Lijsttrekker Forum reageert voor het eerst: "Dit succes is een enorme verrassing"

Zowel Forum voor Democratie als GroenLinks behalen negen zetels in de Provinciale Staten, net als VVD. Bekijk hieronder de zetelverdeling zoals hij er nu voor staat.

Tekst loopt door onder de tabel

Behalve het succes van Forum voor Democratie, is de groei van GroenLinks ook op zijn minst opvallend te noemen. De partij behaalde in 2015 vier zetels, maar groeide tijdens deze verkiezing uit tot negen. 

Lees ook: Paul Scheffer toch geen informateur Noord-Holland

Wie de coalitie in Noord-Holland gaat vormgeven is nog niet duidelijk, maar wat wel duidelijk is, is dat het een flinke taak gaat worden. Drie partijen hebben hetzelfde aantal zetels behaald.

Deze uitslag is geen prognose: alle stemmen zijn geteld. Wel wordt maandag de officiële uitslag pas bekend gemaakt, aangezien er kans is dat één van de partijen vraagt om een hertelling.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!