Ga naar Content
Schiphol

Omwonenden Schiphol naar Tweede Kamer voor petitie

26 maart 2019, 14.34 uur · Aangepast 26 maart 2019, 20.05 uur
Door: · Foto: Jan Paternotte / NH Nieuws/Doron Sajet

Omwonenden van Schiphol willen dat de politiek in Den Haag zich hard maakt om de groei van de luchthaven voorlopig te stoppen. De bewonersdelegatie van de Omgevingsraad Schiphol heeft de Tweede Kamer een petitie aangeboden met de boodschap: "Maak een einde aan de rechteloosheid rondom Schiphol."

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Met die boodschap bedoelen de omwonenden dat Schiphol moet ophouden te denken net zoveel te kunnen groeien als de luchthaven nodig lijkt te vinden. Nu is nog afgesproken dat Schiphol tot eind 2020 niet in vliegbewegingen mag groeien. De omwonenden - gesteund door de Milieufederatie en bestuurders van gemeenten en provincies - willen dat tot en met 2023 rekken.

Lees ook: Kabinet wil in mei duidelijkheid rond opening Lelystad Airport

De bewonersdelegatie vreest dat Schiphol zonder een unaniem advies van de Omgevingsraad Schiphol (ORS) uiteindelijk groei zal doordrukken. In januari kwamen de leden van de ORS niet tot een akkoord om de minister over de groei van Schiphol te adviseren. De luchtvaartsector wilde een 'beperkte' groei, de bewoners, de Milieufederatie en de bestuurders willen dat Schiphol eerst goede afspraken maakt voor dat er over groei gesproken kan worden.

Lees ook: Geen advies over Schiphol: "Minister moet de knoop doorhakken"

Schenden van afspraken
Volgens de omwonenden schendt Schiphol allerlei afspraken. Zo vinden ze dat de hinder is toegenomen in plaats van afgenomen, zijn er niet minder nachtvluchten, worden er tegen de afspraak in vaker vier start- en landingsbanen gebruikt en is Schiphol niet selectief geweest met het accepteren van nieuwe vluchten. De omwonenden begrijpen niet dat Schiphol in korte tijd veel vakantievluchten hebben toegelaten, waardoor de luchthaven versneld vol is geraakt.

Met het aanbieden van de petitie willen ze de Tweede Kamer op het hart drukken de eisen van de bewoners mee te wegen in de beslissing die binnenkort over Schiphol wordt gemaakt. Ook wordt dit jaar een luchtvaartnota verwacht waarin de toekomst van de Nederlandse luchtvaart wordt uitgestippeld. Ook door die nota vrezen de omwonenden alleen maar meer vliegtuigoverlast te gaan krijgen.

De bewonersdelegatie filmde de overhandiging in de Tweede Kamer:

Omwonenden van Schiphol bieden een petitie aan in de Tweede Kamer - NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!