Ga naar Content
Schiphol

Kabinet wil in mei duidelijkheid rond opening Lelystad Airport

25 maart 2019, 14.45 uur
Door: · Foto: ANP

Het kabinet wil over uiterlijk twee maanden uitsluitsel geven over de opening van Lelystad Airport in 2020. Om de eigen deadline te halen, heeft minister van Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) de Europese Commissie gevraagd de door haar ingediende variant van de verkeersverdelingsregel met spoed te toetsen.

Dat meldt nieuwspartner Luchtvaartnieuws.nl vandaag. De verkeersverdelingsregel moet het mogelijk maken dat de capaciteit op Lelystad Airport ten goede komt aan maatschappijen die nu vanaf Schiphol vakantievluchten uitvoeren. Zo ontstaat er op Schiphol meer ruimte voor transferverkeer. 

Lees ook: Opening Lelystad Airport in 2020 'steeds ingewikkelder'

Een eerdere variant van de verkeersverdelingsregel is door de Europese Commissie afgekeurd, omdat die regel oneerlijke concurrentie in de hand zou werken en daarom de markt zou verstoren. Volgens de EC moeten luchtvaartmaatschappijen namelijk gelijke toegang hebben tot vliegvelden.  

Wijzigingen
In haar recent voorgestelde verkeersverdelingregel heeft Van Nieuwenhuizen een bepaling toegevoegd die misbruik moet voorkomen. Verder stelt ze voor dat ook 100% grenscontrole-vluchten de plek van de vertrekkende vakantievluchten mogen innemen, ook als die vluchten minder dan tien procent transferpassagiers aan boord hebben.

100% procent-grenscontrolevluchten zijn onder meer vluchten uit Curaçao en Suriname, waarvan alle passagiers uitgebreid worden gecontroleerd. 

Lees ook: Kamer wil opheldering afkeuren plan Lelystad Airport

Normaal zou de Europese Commissie zo'n zes maanden nodig hebben om de aangepaste variant van de regel te toetsen, maar op verzoek van minister gebeurt dat nu dus sneller. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!