Ga naar Content
Sport

EK Wielrennen definitief naar Alkmaar

25 maart 2019, 08.36 uur · Aangepast 25 maart 2019, 09.51 uur
Door: · Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen & Google Streetview

Het Europees kampioenschap wielrennen op de weg is definitief toegewezen aan Alkmaar. De gemeente had zich al kandidaat gesteld, maar nu heeft de Europese wielerbond UEC de titelstrijd ook officieel aan de kaasstad gegeven.

Dat meldt de Europese wielerbond op haar website. Het EK op de weg vindt plaats van 7 tot 11 augustus. Er zijn dertien onderdelen: de wegwedstrijd en tijdrit voor mannen, vrouwen, onder 23, junioren en de ’mixed team relay’. Dat is een estafette waarin mannen en vrouwen elkaar aflossen. Dat nieuwe onderdeel vervangt de ploegenrit.

De coureurs rijden over een afgesloten parcours door onder meer het historisch centrum, de molens in de polder en de kasseien van de Munnikenweg (zie afbeelding).

Lees ook: Alkmaar lonkt naar wielertop: stad officieel kandidaat voor EK 2019

De Europese wielerbond moest op zoek naar een andere locatie voor het EK omdat de Franse stad Annecy de organisatie teruggaf. Alkmaar steekt een kleine miljoen euro in het evenement.

Lees ook: Laurens ten Dam weet het zeker, maar EK Wielrennen nog niet definitief naar Alkmaar

Het EK op de weg is een relatief jong evenement. Peter Sagan was in 2016 de beste bij de mannen. Daarna wonnen ook Alexander Kristoff (2017) en Matteo Trentin (2018). Bij de vrouwen veroverden Anna van der Breggen (2016) Marianne Vos (2017) en Marta Bastianelli (2018) de Europese titel.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!