Ga naar Content
Sport

Alkmaar lonkt naar wielertop: stad officieel kandidaat voor EK 2019

15 februari 2019, 06.00 uur · Aangepast 15 februari 2019, 10.11 uur
Door: · Foto: Google Street View / ANP

De gemeenteraad van Alkmaar heeft gisteravond ingestemd met de kandidatuur van de stad voor het EK wielrennen 2019. Het vijfdaagse evenement wordt in de tweede week van augustus gehouden. Het EK gaat de gemeente bijna 1 miljoen euro kosten.

Eind vorig jaar is de gemeente door de Europese Wielerbond (UEC) benaderd of Alkmaar het Europees Kampioenschap wegwielrennen van 7 tot en met 11 augustus kan en wil organiseren. Het college van B&W ziet dat wel zitten en weet zich nu ook gesteund door de gemeenteraad.

Het onderwerp zorgde binnen de raad voor verdeeldheid. De coalitiepartijen zijn voor, de oppositie faliekant tegen. Onder meer het korte tijdsbestek om het evenement te organiseren, onzekerheid over sponsoring en de grote financiële risico's zijn voor de oppositiepartijen een struikelblok.

Lees ook: EK wielrennen mogelijk in Alkmaar

De coalitiepartijen hebben daarentegen alle vertrouwen in een goede afloop en zien, net als het college, kansen voor Alkmaar. "Met een meerdaags programma, dat in meerdere landen op tv wordt uitgezonden, en een parcours door stad en regiogemeenten komt de regio Alkmaar toeristisch en economisch in de Europese spotlights te staan."

Dylan Groenewegen
Sportwethouder Pieter Dijkman voegde daar gisteravond ook nog de namen 'Dylan Groenewegen, Niki Terpstra, Anna van der Breggen en Marianne Vos' aan toe. "Dit zijn enkele grote namen die ik van de organisatie door heb gekregen die mee zullen doen aan het EK."

"Je moet lef hebben om dit te doen. Er is een korte voorbereidingstijd, maar dit kunnen we als stad. We gaan vol aan de gang. Ik hoop dat Alkmaar kan gaan genieten van een prachtig EK." Het EK is voor Alkmaar de start van een groter plan om meer mensen op de fiets te krijgen en de fiets- en wielerinfrastructuur te verbeteren.

Met 20 tegen 12 stemmen werd het voorstel om Alkmaar te kandideren aangenomen. Ook het benodigde budget van zeker 950.000 euro wordt vrijgemaakt. Vanuit Alkmaar staan nu alle lichten op groen. Het wachten is op een officiële toewijzing door de Wielerbond. Een delegatie van het UEC brengt volgende week een bezoek aan de stad.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: Grote kans dat de kasseien van de Munnikenweg in het parcours zitten