Ga naar Content

Gemengde gevoelens over leeuw Hugo: "Blij dat het goed gaat, maar er zijn ook zorgen"

In de serie 'Remy en zijn vrienden' volgt NH Nieuws het reilen en zeilen op landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna. In deze aflevering: leeuw Hugo is bij de dierenarts. Hij is de laatste van vijf circusleeuwen die ooit naar Hoenderdaell kwamen. Moeten de verzorgers nu ook voor zijn gezondheid vrezen?

Maar gelukkig, de eerste voortekenen zijn gunstig. Toen dierenarts Guus met zijn blaaspijp aankwam, ontblootte Hugo zijn tanden en kon hij al meteen zien dat dit leeuwengebit er al veel beter uitzag dan van zijn broer Bingo, die kort daarvoor was geëuthanaseerd.

Gezond
Dat stemde de dierenarts vrolijk en het onderzoek daarna wees ook uit dat het met Hugo goed gaat. "Er waren wat oppervlakkige beschadigingen, maar verder geen probleem", aldus dierenarts Guus Blokland. 

Lees ook: Het bizarre verhaal van Remy: hoe een gedumpt leeuwtje naar Anna Paulowna kwam

Voor de zekerheid wil de dierenarts ook nog een echo van het hart maken. "Dat doen we eigenlijk maar om één reden: om te kijken of hij geen endocarditis heeft. Dat is een ontsteking van de hartkleppen. Dat krijgen wilde katachtigen vaak als ze ergens op het lijf een wondje hebben gekregen of een tand is afgebroken. De bacterie die daar dan een ontsteking veroorzaakt, gaat het lichaam door en veroorzaakt een ontsteking op de hartkleppen." 

Ontsteking
Op een echo is goed te zien of er al een begin is van zo'n ontsteking. En dat zegt dan weer iets over de levensduur van de leeuw, want afhankelijk van de uitgebreidheid is hun levensverwachting dan laag.

Maar gelukkig is dat bij Hugo niet het geval. Met zijn gezondheid kan hij nog wel een paar jaartjes meer. Dierverzorger Jurjen Wolter is blij dat het met Hugo goed gaat, maar hij heeft er wel gemengde gevoelens bij, "want je weet dat-ie in zijn eentje verder moet". 

Lees ook: Zorgen over lot van leeuw Bingo: "Bang dat hij Afrika niet gaat halen"

Hugo zou met zijn broer Bingo naar Zuid-Afrika gaan, zo was het plan, maar omdat Bingo inmiddels is overleden, rest voor Hugo een eenzaam bestaan bij Stichting Leeuw. "Hij is altijd in de groep geweest, ze waren altijd met z'n vijven", legt Wolter uit. "Het was een hele hechte groep. Deden alles samen, lagen altijd op elkaar, sliepen samen. Aan de ene kant ben ik blij dat het met Hugo wel goed gaat, maar ik ben aan de andere kant ook wel bang voor wat de gevolgen zijn."

Volg de avonturen van Remy
In de serie 'Remy en zijn vrienden' volgt NH Nieuws het reilen en zeilen op landgoed Hoenderdaell Anna Paulowna. Op het landgoed worden sinds jaar en dag grote roofkatten opgevangen, die elders zijn verstoten. Daarnaast zijn er nog tal van andere diersoorten te vinden. Van alpaca's tot zeearenden: Hoenderdaell is een thuis voor tientallen dieren. Bekijk alle aflevering hier.

Foto: NH Nieuws