Ga naar Content

Na Pim en Geert is Thierry de nieuwe man in Volendam

Nergens in Nederland is Thierry Baudet zo populair als in Edam-Volendam. Ruim 40 procent van de stemmers in het vissersdorp kiest voor zijn Forum voor Democratie. Een opmerkelijke switch of was dit te verwachten? "WIlders staat alleen maar van de zijkant te schreeuwen."

Na de moord op Pim Fortuyn (2002) stemde maar liefst 35,7 procent van de kiezers in Volendam op zijn LPF. Twaalf jaar later werd de PVV van Geert Wilders bij de Europese verkiezingen de grootste met 35 procent. Hoewel Volendam de VVD en het CDA ook altijd trouw is gebleven, zorgden Fortuyn en Wilders er voor politieke aardverschuivingen. Sinds gisteren schalt er een nieuwe naam over de dijk: Baudet.

Lees ook: Lijsttrekker Forum reageert voor het eerst: "Dit succes is een enorme verrassing"

'Geen gekkigheid'
"Als één een groene tuinset heeft, doen we het allemaal", zo verwoordt een bezoeker van het Praathuis het heersende politieke gevoel. Waarom het Forum voor Democratie hier zo populair is? "We willen ons geld niet wegbrengen aan gekkigheid als het klimaat", antwoordt een mevrouw verderop. 

Bovendien is Baudet fris en nieuw, zo hoor je geregeld in het dorp. En Geert Wilders heeft inmiddels zijn kans wel gehad, wordt er aan toegevoegd: "Die maakt alleen maar kabaal." In Volendam wordt gedacht dat Baudet gematigder is en wel wil meeregeren. 

Lees ook: Groeispurt voor Forum voor Democratie: wie geeft zijn plekje op voor een andere provincie?

Zorg
Baudet mag dan op veel steun kunnen rekenen in Volendam, zijn achterban lijkt nog niet helemaal op de hoogte van de plannen van het FVD. "Ze zouden het geld beter kunnen besteden aan de zorg", vertelt een vrouwelijke FVD-kiezer. Of Baudet daar al iets over heeft gezegd? Aarzelend: "Ehm, een beetje.."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: